latinica  ћирилица
14/03/2018 |  17:58 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Колинда, због усташа, поново у сукобу са Јеврејима

Изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић у Аргентини о положају Хрвата у Југославији наишле су на оштре реакције.
Објављена фотографија Китаровићеве са усташком заставом (Фото: Facebook/Tihomir Janjicek) -
Објављена фотографија Китаровићеве са усташком заставом (Фото: Facebook/Tihomir Janjicek)

Она је приликом преузимања повеље "Високо уважене гошће Буенос Ајреса", рекла да су "Хрвати у Аргентини дијелили судбину свога народа и за вријеме трајања бившег југословенског комунистичког режима, којем је сметало свако истицање националног имена, хрватске заставе и грба или исповедање вере".

Китаровићева је додала и да су "послије Другог свјетског рата многи Хрвати управо у Аргентини тражили и нашли простор слободе, у којему су могли сведочити своје домољубље и истицати оправдане захтеве за слободом хрватског народа и домовине".

Та њена изјава је изазвала оштре критике дијела домаће јавности, а реаговао је и Центар Симон Визентал из Јерусалима који се бави ловом на нацисте. Центар је истакао да је Грабар-Китаровић дала такву изјаву "независно од чињенице да су међу тим имигрантима били и бројни усташки ратни злочинци".

"Изјаве председнице Грабар-Китаровић правдају неке од најгорих злочинаца из Другог свјетског рата. Једино је питање потиче ли њена изјава из дивљења усташама или из незнања о њиховом бијегу после рата", навео је у писму кабинету хрватске предсједнице директор Центра, Ефраим Зуроф.

Он је набројао ко је све од усташких челника послије Другог свјетског рата побјегао у Аргентину, и наводи усташког поглавника Анту Павелића, шефа усташке тајне полиције Еугена Дида Кватерника и заповједника јасеновачког логора Динка Шакића.

Предсједница Хрватске је одбацила, како је навела, злонамјерна тумачења њене изјаве из говора Хрватима у Аргентини.

Извор: Б92