latinica  ћирилица
14/03/2018 |  18:11 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

"Тврдње из Мектићевог интервјуа нови покушај дестабилизације Српске" (ВИДЕО)

Да су тврдње из Мектићевог интервјуа нови покушај дестабилизације Републике Српске и удар на њене институције оцјена је већине страначких лидера у Српској.
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot) -
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot)

Исто сматрају удружења проистекла из рата, и аналитичари.

Из највеће странке у Српској јасно су поручили – Мектићеви иступи постали су пријетња по безбједност Републике Српске, јер, својим изјавама призива интервенционизам међународне заједнице, да ослаби Српску и омогући СДС-у владајућу позицију.

"У том смислу, ми у СНСД-у мислимо да би било потребно да Народна скупштина одржи једну посебну сједницу и да се странке и инстуције у Српске изјасне о штетном понашању господина Мектића", рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

И из друге двије странке, које чине владајућу већину у Српској, сматрају да су Мектићеве изјаве произвољне и штетне по Српску.

"Отишао је далеко у сферу политике и изашао из оквира оног што је његов непосредан посао. Вјероватно је он преузео такву улогу или га неко други савјетује", навео је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије. 

Предсједник ДНС-а Марко Павић каже да је то реторика, која је њему и ДНС-у непозната.

"Долази неко да мене препада и страши?! Једноставно, у то не могу вјеровати", рекао је Павић.

Предсједник Борачке организације Миломир Савчић сматра да надлежни органи треба да дају информације о евентуалном постојању паравојних формација, док предсједник Удружења Ветерана, Душко Вукотић поручује да је досадашња пракса показала да приче о паравојним формацијама у Српској немају упориште.

"Његове изјаве са те функције се узимају озбиљно у ширим међународним круговима и мислим да нам то прави велику штету и да би они, који су га кандидовали, морали коначно да изврше анализу шта је то добро што он ради за Српску, а шта је лоше", казао је Вукотић.

Аналитичари сматрају да Мектић, умјесто да прича о одбрани Српске и њеним националним интересима, дјелује са позиције антисрпске, али и антируске пропаганде.

"То је скретање пажње са неких других проблема, на потпуно небитне ствари. Ноћни вукови, можете мислити, сад је то нека безбједносна пријетња", навео је војно-политички аналитичар Мирослав Лазански.

Политички аналитичар, Драгомир Анђелковић, закључује да Мектићево дјеловање може бити одраз само личне острашћености и неодговорности према сопственом народу, али и задатака које добија од екстремистичко-бошњачких и евроатлантских централа, којима је циљ рушење Републике Српске и дјеловање против Русије на Балкану.