latinica  ћирилица
14/03/2018 |  18:25 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

СзП без договора о кандидатима за предсједника Српске и Предсједништво (ВИДЕО)

Предсједништва СДС-а и ПДП-а потврдили су приједлоге кандидатура Вукоте Говедарице за предсједника Републике и Младена Иванића за члана Предсједништва БиХ.
СзП-прес конференција - Фото: СРНА
СзП-прес конференцијаФото: СРНА

Трећи члан Савеза за промјене, НДП тек ће се у суботу изјаснити о понуђеним кандидатима. Раније је потпредсједник странке Здравко Крсмановић уздрмао опозиционе редове, изјавом да би Иванић био далеко озбиљнији кандидат за предсједника Српске, а Мирко Шаровић за члана Предсједништва.

Гужва је данас била у Административном центру Града Источно Сарајеву. У исто вријеме, али на различитим спратовима СДС и ПДП, на сједницама својих предсједништава, потврдили су кандидатуре Вукоте Говедарице и Младена Иванића.

Вукота Говедарица предсједник и кандидат СДС-а за предсједника Републике Српске истиче да је њихов циљ 325.000 гласова, колико ће бити довољно за предсједника Српске.

"Очекујемо велику подршку грађана и побједу српског члана Предсједништва Иванића и кадидата за предсједника Српске Вукоте Говедарице", навео је Бранислав Бореновић предсједник ПДП-а.

Увертира за сједнице биле су изјаве Здравка Крсмановића да НДП, као трећи члан Савеза за промјене, још није одлучио хоће ли подржати понуђене приједлоге.

Крсмановић је, у изјави медијима, затражио да се објелодане имена и осталих кандидата, па и будућег премијера Српске. 

"Ми у суботу имамо сједницу ГО НДП-а и тада ћемо заузети став и размотрити све и наше раније захтјеве и нове околности", рекао је Крсмановић.

Говедарица каже да Крсмановић има право на своје мишљење, а став НДП-а још нису чули да је идентичан ставу господина Крсмановића.

Бореновић, а посебно Говедарица, идиличним представљају стање у сопственим редовима и поред дисонантних тонова у вези са кандидатуром и одласка високопозиционираних чланова из СДС-а.

Ако у Савезу и постигну договор о кандидатима, неизвјесно је како ће то бити потврђено на терену, истиче политиколог Војислав Савић.

И СДС и ПДП саопштили су да на општим изборима у октобру очекују до сада највећи број посланика у Народној скупштини Српске и Парламентарној скупштини БиХ .