latinica  ћирилица
15/03/2018 |  12:00 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Глауком - један од најчешћих узрока сљепила (ВИДЕО)

У само неколико секунди колико траје преглед, могуће је установити какав је очни притисак. Висок очни притисак један је од узрока настанка глаукома који, ако се на вријеме не препозна и не лијечи, може довести до неповратног губитка ока.
Глауком - Фото: РТРС
ГлаукомФото: РТРС

Бесплатно мјерење очног притиска у Дому здравља у Добоју привукло је велики број пацијената, углавном оних који по годинама спадају у ризичне групе.

Тања Јешић Петровић, офтамолог у Дому здравља у Добоју, истиче да у ризичну групу спадају пацијенти старији од 40 година, и да је за њих обавезно прегледање очију једном годишње.

Болест није лако препознати осим када већ дође у акутну фазу и када пацијент има бол не само у оку него у читавој половини главе са нагоном на повраћање, наглим падом вида и црвенилом ока.

Др Петровић додаје и да се лијечење може спроводити медикаментозно, али и оперативно.

Свака врста глаукома који се не лијечи, може довести до сљепила код обољелог ока. У свијету је због посљедица глаукома више од 4 милиона људи слијепо, а тај број би до 2020. године, како се очекује, могао прећи 11 милиона. Љекари савјетују редовне прегледе, барем једном годишње.