latinica  ћирилица
15/03/2018 |  18:51 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

И данас оштре осуде Мектићевог интервјуа за Ројтерс (ВИДЕО)

Не стишавају се реаговања на интервју министра безбједности БиХ Драгана Мектића агенцији Ројтерс, у којем је власт у Српској оптужио да тргује страхом и да је повећана несигурност. И данас углавном оштре осуде.
Харадинај о Мектићу - Фото: РТРС
Харадинај о МектићуФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поновио је да су Мектићеве тврдње неистините и тенденциозне, позивајући га да јавно каже ко одводи дјецу на обуку у Русију и пружи доказе о постојању паравојних формација.

- Логично је, када нешто не можете да докажете, да престанете с тим. Он не престаје и покушава да, уз помоћ својих ментора из Сарајева, оптужи Српску за формирање паравојних јединица и за тероризам. Срби никада нису били терористи и ми то не можемо прихватити - истакао је Лукач.

Мектићеве тврдње нису случајно пласиране путем британских медија- прво Гардијана а сада Ројтерса, сматра декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић. Подсјећа да је Мектић недавно и боравио у Лондону, а да јавности није објаснио разлог због којег је ишао.

- Мектић је у свему томе само егзекутор. Он пласира врло осмишљене изјаве, иако нама дјелују као несувисле и плиткоумне. Зашто Британци имају такав набој према Србима? Због односа према Русији - каже Ћеранић.

Томо Ковач, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске поновио је како сматра да Мектић ради против интереса српског народа.

- То је дио једне високопозиониране шпијунаже у којој сви морају да одрађују све онако како им се диктира - тврди Ковач.

Мектићеве наводе најоштрије су осудили и из Организације страјшена Војске Републике Српске. Сматрају да на тај начин Мектић само производи нове кризе и наноси огромну штету Српској и њеним грађанима.

- Изјава је потпуно неодговорна. Његове изјаве можемо назвати потпуним дезинформацијама, а од тих дезинформација Република Српска и српски народ имају само огрмону штету, а нико нема користи - истиче Слободан Жупљанин, потпредсједник Организације старјешина.

Из СДС-а, из којег су јуче подржали Мектића и његове ставове, данас критикују писање портала Говори Србија, који је данас објавио да је премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај Мектића назвао изузетним политичарем, рекавши да с њим дијели исте вриједности. Из СДС-а поручују да је ријеч о лажној вијести, чији је циљ дискредитација Мектића и СДС-а.