latinica  ћирилица
16/03/2018 |  11:29 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

У недјељу парастос Споменку Гостићу

На гробљу Горњи Улишњак у федералној општини Маглај у недјељу, 18. марта, биће служен парастос Споменку Гостићу, младом хероју који је погинуо од гранате 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.
Спомен плоча Споменку Гостићу - Фото: РТРС
Спомен плоча Споменку ГостићуФото: РТРС

У 12.00 часова предвиђен је обилазак мјеста на којем је погинуо Гостић, а служење парастоса у 13.00 часова на гробљу.

Из Бијељине и Брода најављен је долазак омладине која ће присуствовати парастосу, који организује Филмски документарни центар Бањалука, Удружење дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Бијељина и Споменкова родбина.

Чланови Удружења "Насљеђе" организовали су прошле године обнову Гостићевог споменика.

Споменко Гостић био је дјечак који је након смрти мајке и погибије баке 1992. године остао сам и прикључио се борцима Војске Репулике Српске у свом селу Јовићи, гдје је са коњима развозио храну и извлачио рањенике.

Ријечима "Не идем одавде док не ослободимо село и не престане рат" одбио је понуду Предрага Симикића из Париза да оде са њим у Француску и да се склони од ратних страхота.

Погинуо је 20. марта 1993. године на Озрену недалеко од мјеста гдје је сахрањен.

Парастосом почиње обиљежавање 25 година од смрти Гостића, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске, саопштено је из ФДЦ-а.

У Бијељини ће 25. марта бити бити одржана улична атлетска "Трка сјећања" у част Споменка Гостића.

Оснивачи Филмског документарног центра снимили су и документарни филм "Споменко на вјечној стражи" који је премијерно приказан 20. марта у добојском Центру за културу, поводом обиљежавања 23 године од Споменкове погибије.

Филм је приказиван на фестивалима широм Републике Српске, Србије и Руске Федерације.