latinica  ћирилица
17/03/2018 |  10:01 | Аутор: РТРС

Москва- Протјерана 23 британска дипломата

Министарство спољних послова Русије донијело је одлуку о протјеривању 23 британских дипломата, јер су проглашени за персона нон грата.
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Владимир Песня) -
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Владимир Песня)

Министарство је саопштило да су суспендоване активности британског Савјета у Русији усљед недостатка одговарајуће регулативе за статус те установе.

Одлука руског МИП-а објављена је непосредно након што је упућен позив британском амбасадору у Русији Лорију Бростоу на разговор.

Односи између Русије и Британије су погоршани у протекле двије седмице након што су бивши руски агент Сергеј Скрипал и његова кћерка Јулија пронађени без свијести у енглеском граду Солсберију.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је јуче да ће Русија сигурно протјерати британске дипломате као одговор на поступак Лондона који је 23 руска дипломата прогласио непожељним. 

Британска премијерка Тереза Меј оптужила је Русију за "незакониту примјену силе" против њене земље. Она је најавила да ће Лондон протјерати 23 руске дипломате и да ће предузети додатне мјере против Мовскве.

Русија негира умијешаност у инцидент.

Извор: СРНА