latinica  ћирилица
17/03/2018 |  15:17 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Након предаје одговора на Упитник - нове обавезе за БиХ (ВИДЕО)

Након предаје одговора на Упитник Европској комисији пред БиХ предстоје и друге обавезе. Једна од најважнијих је израда плана усклађивања домаћег са законодавством Европске уније који је направила свака земља која приступа Европској унији.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Босна и Херцеговина је обавезу постепеног усклађивања свог законодавства са правним системом Европске уније преузела чланом 70. Споразума о стабилизацији и придруживању најприје у области унутрашњег тржишта и трговине, а касније и осталих дијелова. И поред упозорења Европске комисије још нема политичке воље да се постигне договор свих нивоа власти који учествују у овом процесу.

Поједине земље регије направиле су програм интегрисања и прије одговарања на Упитник Европске комисије што им је знатно олакшало израду одговора. Будучи да усклађивање законодавства треба да буде хармонизовано на цитавој територији БиХ такав план би омогућио свим нивоима власти да преузимају правно насљеђе Европске уније. У Дирекцији за европске интеграције направљене су све стручне и логистичке припреме. 

Програм би одредио планове и приоритете активности, институције и органе власти које би биле надлежне да преузму одговарајући дио права ЕУ и уграде га у домаћу легислативу, којом врстом правног акта и у ком року. Планирање рада извршне власти било би значајно поједностављено, а законодавна власт и јавност добили би добар инструмент за праћење рада извршне власти и интеграције у ЕУ.

Успјешно проведена хармонизација законодавства и провођење прописа била би важан корак за напредак на европском путу, добијање позитивног мишљења Европске комисије и статуса кандидата. У перспективи и преговоре о приступању Европској унији која је недавно представљеном Стратегијом на дневни ред поново ставила проширење на западни Балкан.