latinica  ћирилица
18/03/2018 |  11:46 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Мектић дезинформацијама узнемирава јавност

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је да министар безбједности БиХ Драган Мектић шири дезинформације чиме узнемирава јавност, те износи неосноване и неаргументоване тезе о томе да неко из Републике Српске шаље дјецу на војну обуку у Русију и формира паравојне формације.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

"Мектић је експонент неких политика којима није интерес стабилност БиХ и миран суживот њених народа. Политички је инструментализовао функцију коју обавља да би се обрачунавао са неистомишљеницима, што ће кад-тад доћи на наплату", рекао је Ћеранић Срни.

Он каже да се не може сматрати поузданим то што је један од портала објавио информацију о безбједносним пријетњама по БиХ, јер је ријеч о документу који је под ознаком тајности и достављен је Заједничкој комисији за одбрану и безбједност БиХ.

"Међутим, уколико је ово и тачно, поставља се питање зар има веће безбједносне пријетње по БиХ од Мектића", упитао је Ћеранић.

Он је подсјетио да се против Мектића води више истрага у Тужилаштву БиХ поводом учешћа у рату, те да је поднесено и неколико тужби.

"Мектић мене неће ућуткати, нити Џевада Галијашевића и Мирослава Лазанског, јер указујемо на безбједносне пријетње којима је изложена Република Српска и БиХ", закључио је Ћеранић.

Министарство безбједности БиХ означило је као безбједносну пријетњу по БиХ Равногорски покрет, војводу Славка Алексића, руски Мото-клуб "Ноћни вукови", удружења "РС - Част отаџбине" из Београда, "Ветеране Републике Српске", као и радикалне селефисте, пише портал "Индекс.ба".

У информацији Министарства безбједности БиХ, која је сачињена на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција налазе се и имена појединаца који представљају пријетњу по безбједности.

Међу њима су и Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, Мирослав Лазански, Душко Вукотић, вођа руског мото-клуба "Ноћни вукови" Александар Залдастанов звани Хирург, и вођа огранка ове организације у Србији Саша Савић. Залдастанову и Савићу је забрањен улазак у БиХ, наводи "Индекс".