latinica  ћирилица
18/03/2018 |  19:11 ⇒ 19/03/2018 | 07:32 | Аутор: РТРС

Путин поново на челу Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је вечерас да су резултати предсједничких избора, на којима је остварио убједљиву побједу, признање његовом раду.
Владимир Путин (Фото: Alexei Druzhinin / Sputnik) -
Владимир Путин (Фото: Alexei Druzhinin / Sputnik)

Обраћајући се грађанима на Црвеном тргу у Москви, Путин је рекао да у резултатима гласања види повјерење и наду у развој земље и позвао да се сачува јединство.

Путин је поручио да Русију чека дивна будућност ако народ буде јединствен.

"Резултати данашњих избора су признање онога што је постигнуто у протеклим годинама, упркос тешким условима", рекао је руски предсједник.

Предсједнички избори у Русији (фото РТРС)

Путин је захвалио свима који су подржали његову кандидатуру на изборима за предсједника Русије.

"Хвала за резултат", рекао је Путин, који је прије одласка са позорнице са грађанима узвикивао "Русија, Русија!".

У Русији се данас обиљежава Дан присаједињења Крима.

20.40 - Централна изборна комисија Русије саопштила да је послије 40 одсто пребројних гласова за Путина гласало 74,2 одсто бирача изашлих на изборе.

20.20 – Ројтерс констатује да је Путин остварио глатку побједу на предсједничким изборима, наводећи да је после 30 одсто пребојаних листића освојио 73,1 одсто гласова грађана изашлих на изборе.

19.30 – Послије 25 одсто пребројаних гласова бирача изашлих на изборе, Путин освојио 72,53 одсто гласова, јавља Интерфакс.

19.02 – Путин освојио 73,9 одсто гласова према излазним анкетама, објавила ТВ станица Русија 24. Павел Грудињин је освојио 11,2 одсто гласова, Владимир Жириновски 6,7, а Ксенија Собчак 2,5. 

19.00 – Затворена бирачка мјеста и у најзападнојој тачки Русије – Калињинградској области. У току бројање гласова.

До 18 часова по московском времену, гласало је 59,93 одсто од скоро 111 милиона бирача.

Гласање на предсједничким изборима је пратило шест међупарламентарних организација и око 150 међународних посматрача.

Због 11 временских зона, прва бирачка мјеста су отворена на крајњем истоку Руске Федерације, у регионима Камчатка и Чукотка, у суботу.

Руски званичници су током гласања објавили да провјеравају неколико инцидената с убацивањем лажних листића у кутије на бирачким местима, преноси АП.

АП наводи да су независни посматрачи избора и активисти изнијели тврдње о бројним инцидентима с убацивањем раније заокружених листића и другим нерегуларностима.

Владимир Путин, који је први пут изабран за предсједника 2000 године, у овогодишњој трци за највишу државну функцију у Русији учествује као независни кандидат.

Међу осталим предсједничким кандидатима су лидер Либерално-демократске партије Русије (ЛДПР) Владимир Жириновски и бизнисмен Павел Грудинин као кандидат Комунистичке партије.

Затим, на изборима се надмећу суоснивач странке Јаблоко Григориј Јавлински, лидер Партије раста и привредни омбудсман Борис Титов, челник странке Руски општенародни савез Сергеј Бабурин, ТВ водитељка и политичка активисткиња Ксенија Собчак - коју је номиновала Грађанска иницијатива - и лидер Комуниста Русије Максим Сураикин. 

Према анкетама, Владимир Путин ужива подршку око 80 одсто грађана - што би му лако могло донијети још један шестогодишњи мандат.

Извор: Агенције