latinica  ћирилица
19/03/2018 |  17:13 ⇒ 22:40 | Аутор: Агенције

Рекордан ниво Саве код Јасеновца, врхунац воденог таласа у уторак (ВИДЕО)

Подручје Јасеновца, гдје су на снази ванредне мјере одбране од поплава посјетили су данас представници хрватске Владе, јављају хрватски медији.
Јасеновац-Сава достигла рекордан ниво - Фото: ТАНЈУГ
Јасеновац-Сава достигла рекордан нивоФото: ТАНЈУГ

Хрватски премијер Андреј Пленковић, министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић, министар заштите животне средине и енергетике Томислав Ћорић и замјеник начелника Главног штаба хрватских Оружаних снага генерал-пуковник Драго Матановић присуствовали су сједници Штаба цивилне заштите у Јасеновцу.

Пленковић је рекао да ће Влада учинити све што је потребно да би се спријечиле веће евентуалне посљедице од поплава те апеловао да све надлежне помогну локалном становништву у одбрани од поплава, с обзиром на то да је 60 одсто становника старије од 60 година, те да им се обезбиједи све неопходно за за нормалан живот.

Медији наводе да је водостај Саве у 20.00 часова у Јасеновцу износио 924 центиметра, а досадашњи рекорд био је онај из 1970. године који је износио 907 центиметара.

Борбу са набујалом Савом, која прихвата и велике количине воде из набујале Уне, отежава и снијег.

Како се најављује, Сава ће и даље расти, а врхунац воденог таласа који се према Сави у Јасеновцу спушта Уном и Купом биће тек у уторак.

На том подручју је и даље стотињак војника, а у оближњу Новску стигло је из разних дијелова Хрватске у недјељу и шест екипа ХГСС-а с чамцима.

И даље расте Купа узводно од Сиска, гдје је на неким дијеловима проглашено и ванредна ситуација.

Дијелови појединих насеља на подручју Лекеника и даље су одсјечени те је једина веза с њима чамац.

Црвени крст доставља храну, воду и лијекове угроженом становниству.

На подручју Петриње, уз активирано клизиште у Прњавору Чунтићком које угрожава десетак кућа и на којем је већ почела санација, појавило се веће клизиште и на подручју Доње Млиноге које је и оштетило телефонске и струјне водове те водоводну мрежу.