latinica  ћирилица
19/03/2018 |  22:35 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

УКРШТЕНИЦА: Биометријским очитавањем отиска прста спријечити изборне малверзације

Измјене Изборног закона БиХ, које предвиђају увођење биометријско очитавање отиска прста, камеру на гласачком мјесту и оптички скенер требало би да спријече евентуалне изборне малверзације, поручили су предлагачи измјена овог закона, гостујући у нашој емисији ,,Укрштеница”.
Укрштеница - Фото: РТРС
УкрштеницаФото: РТРС

Гост емисије, Душанка Мајкић из СНСД-а, поручује да је Закон, усвојен у Представничком дому по хитном поступку, који би наводно требало да спријечи неправилности, прошао без представника ЦИК-а.

"Није било никог од представника ЦИК-а, нити било је ко од посланика знао до детаља шта се дешава. Необично је да су закон подржали сви посланици парламента из реда Бошњака. против су били посланици из ХДЗ-а, јер знају да ће тешко добити нешто квалитетно за хрватски народ, али и посланици из СНСД-а зашто што сматрамо да је ово сувише кратак рок и  недовољно обкашњења како би се могло гласати за тако важан закон”, рекла је Мајкић.

Из Демократске фронте сматрају да је потребно доћи до помака кад је ријеч о изборном процесу у БиХ и да се увођењем нове технологије може постићи већа безбједност процеса.

"Право електронско гласање би било пун погодак. Ово што се предлаже је електронско гласање, јер се ради о увођењу само скенера за читање гласачких листића, а увођењем биометријског читача отисака прстију све би било повезано са већ постојећом базом ЦИПС-а. Дакле, ја не видим гдје је ту проблем", истакао је Дамир Бећировић, посланик Демократске фронте у Представничком дому ПС БиХ.

Дарио Јовановић, директор пројекта Коалиције ,"Под лупом" нагласио је је да је код видео технологије проблем што треба пазити да се видео камера позиционира тако да штити тајност гласања.

"Ми смо били за то да бирачи скенирају листиће по затварању, то би радили чланови одбора, што није најсретније рјешење. Видео снимак мора бити доступан свима који то затраже, јер без јавности тих снимака ова технологија нема смисла”, додао је Јовановић.