latinica  ћирилица
20/03/2018 |  07:33 ⇒ 21/03/2018 | 07:50 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС размотрили интерпелацију у области здравства и пензионог система (ВИДЕО)

Народни посланици данас су размотрили интерпелацију за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу, која ће бити настављена сутра у 10 часова расправом о интерпелацији за разматрање политике управљања јавним предузећима у Републици Српској - приједлог народних посланика.

Након ове сједнице требало би да почне нова сједница Народне скупштине са 15 тачака дневног реда.

Посланици би, између осталог, требали да по хитном поступку разматрају Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању.

21.40... Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је дискусија о интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система била коректна и потребна, јер се у парламенту причало о животним стварима за грађане Српске.

Бореновић је рекао да остаје горчина што су посланици били ускраћени за писани одговор Владе на ову интерпелацију, која је урађена квалитетно.

Он је рекао да Влада у здравству Српске треба да успостави принцип одговорности - да награди оне који добро воде здравствене установе, а казни руководиоце који раде супротно.

21.20... Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да здравствени и систем пензијског и инвалидског осигурања имају проблеме, који нису мали, али да има и изванредних резултата.

Касиповић је у Народној скупштини Републике Српске рекао да је наплата пореза и доприноса питање којим се потребно озбиљније бавити у будућности.

Шеф Клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да забрињава чињеница да неизмирене обавезе у здравству тренутно износе више од милијарду КМ.

"Имамо кашњење плата, неуплаћене доприносе. Нажалост, сљедећа година биће година правих показатеља када здравствене установе пређу на трезорско пословање", рекао је Говедарица током расправе о Интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.

Посланик Српске радикалне странке Миланко Михајилица похвалио је чињеницу да су изграђене болнице у Невесињу и Бијељини, да се завршава пројекат изградње и реконструкције Универзитетског клиничког центра, као и да ће бити изграђене болнице у Источном Сарајеву и Добоју.

Он је рекао да то никоме не смета и да то не значи да не треба разговарати о проблемима у здравственом сектору у којем су евидентирана огромна дуговања.

20.15... Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће изградња болнице у Источном Сарајеву бити финансирана из текућих, а не кредитних средстава.
Голићева је истакла да вриједност тог пројекта, по систему "кључ у руке", износи више од 55 милиона КМ.

 Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да је Фонд здравственог осигурања у огромним проблемима, односно дуговима који износе стотине милиона КМ.

"За оно што градимо и модернизујемо дижемо кредите, нисмо успјели без тога", истакао је Ђорђић током расправе о Интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.

Он је указао да су плате здравствених радника испод просјека у региону, те да је то основни разлог због кога они масовно одлазе да раде у иностранство.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је ситуација у здравственом сектору катастрофална и да није рјешење у кредитним задужењима.

19.45... Самостални посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Стеванчевић рекао је да је у Српској број пензионера готово изједначен са бројем оних за које се уплаћују доприноси. Стеванчевић је указао да је проблем што има рада на црно, као и да се много доприноса уплаћује на најнижу плату.

Током расправе о Интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система, он је напоменуо да је представницима пензионерске популације премијер Српске Жељка Цвијановић недавно саопштила да је до краја године могуће још једно повећање пензија, осим повећања од два одсто које ће услиједити од априла.

Посланик ПДП-а Милан Шврака рекао је да у здравству нема довољно средстава и да су неопходна додатна средства да би овај систем адекватно функционисао, као и да здравствене установе морају пословати у складу са законом, те да у супротном за њихово руководство морају постојати казне.

Посланик коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да је озбиљан проблем одлазак здравственог кадра из Српске и БиХ у иностранство.

На захтјев Клуба СДС-а у Народној скупштини дата је пауза од десет минута.

18.30... Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да се у Поликлиници Болнице Источно Сарајево јутрос није срушио строп, већ је пала једна ригипс коцка.

Богданић је, током расправе у Народној скупштини о интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система - приједлог народних посланика, рекао да се поједине амбуланте породичне медицине, нажалост, затварају због лошег демографског стања.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да је пензионерска популација дала велики допринос Српској због чега се Влада опредијелила да исплату пензија пребаци на буџет како би се постигла редовност и сигурност.

Савановић је поручио опозиционим посланицима да се Влада кредитно не задужује за исплату пензија.

"Пензије се исплаћују из пензијских доприноса у Фонду ПИО и из буџета, који је редовни прилив", рекао је Савановић.

18.00... Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Милица Ловрић рекла је да здравствени систем Српске омогућава и даје прилику сваком пацијенту да се лијечи, те да улагања у здравство никада нису трошак.
Ловрићева је истакла да је здравствени систем Српске након рата и у транзицији био у лошем стању, због чега је захтијевао унапређење и осавремењивање константним улагањима.

Шеф Клуба посланика НДП-а Крсто Јандрић упозорио је да Српску кошта лоша кадровска политика и страначко запошљавање у здравству.

Посланик СДС-а Давор Шешић нагласио је да стање у здравственом и пензионом систему Српске јесте политичко питање, јер власт сноси одговорност за управљање тим областима у посљедњих 12 година.

Његов страначки колега Наде Планинчевић напоменуо је да је интерес Српске да Фонд ПИО и Фонд здравственог осигурања самостално функционишу и да се финансирање из буџета сведе на најмању могућу мјеру.

15.30... Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је данас да је задовољан расправом у Народној скупштини Републике Српске о интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система, те да о тим темама треба разговарати и укрстити аргументе.

Вишковић је рекао да је важно што постоји редовност и сигурност исплате пензија у Српској, те да није тачно да је стање у том систему најгоре у историји, како тврди опозиција.

Посланик СНСД-а Синиша Максимовић рекао је да је стање у здравственом систему Српске тешко и оптерећено значајним проблемима, али да су Влада Српске и ресорно министарство учинили много да се оно побољша и унаприједи.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић истакао је да плате здравствених радника, међу којима су и медицинске сестре, морају бити веће с обзиром на сложеност и важност посла који обављају.

14.40... Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић оцијенио је да су евидентни помаци у здравственом сектору Српске, прије свега када је ријеч о појефтињењу одређених услуга. Нагласио је да Српска има велики број стручњака од којих неки одлазе и на клинике у иностранству и оперишу пацијенте.

"Кардиохирургија ће бити направљена у Универзитетском клиничком центру. Влада гради болницу у Источном Сарајеву, биће изграђена и у Добоју", рекао је Стевандић, додавши да су потребна већа издвајања за здравство, јаче контроле и надзор надлежних у здравственим установама.

Самостални посланик Симуна Жакула рекла је да у здравству постоје проблеми, али да није све "црно" и да је много урађено на изградњи и обнови здравствених установа, опремању и едукацији кадра.

"Проблеми који су ескалирали нису од јуче и посљедица су кризе од 2008. године на коју су стручњаци указивали", рекла је Жакула и додала да је проблем и велика администарција.

Посланик Социјалистичке партије Зденка Гојковић рекла је да је Универзитетски клинички центар Републике Српске прошле године пословао са 1,7 милиона КМ мање губитка него годину раније.

"У УКЦ је посљедњих година уведено више од 500 нових дијагностичко-терапијских процедура, за шта је потребно много средстава", рекла је Гојковићева.

Самостални посланик Златко Максимовић рекао је да је у здравству веома присутна политика, истичући да руководилац у здравству не би требало да буде у политици.

13.40... Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да се у Српској бројне републичке здравствене установе постепено граде, унапређују и доводе у нормално стање, с обзиром на то да се раније у њих није улагало. Она је истакла да се улаже у здравствене установе у свим дијеловима Српске, наводећи као примјере Универзитетски клинички центар у Бањалуци, као и болнице у Бијељини и Требињу.

Током расправе о Интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система, Голићева је рекла да Српска биљежи повећање пензија више од 17,5 одсто.

"Априлске пензије биће веће за два одсто. Највеће повећање пензија остварено је за вријеме мандата актуелног предсједника Владе Жељке Цвијановић", навела је Голићева, додајући да Фонд ПИО и даље има проблем са пензијама које исплаћује, а стечене су на подручју Федерације БиХ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да би свако волио да су пензије у Српској као на Западу, али да треба уважити чињеницу да се оне исплаћују редовно, иако је Република изашла из тешких периода.

Савановић је поновио да су смијешне констатације опозиције да је стање у области пензионог система најгоре у историји Српске, јер је актуелна власт, преузимајући својевремено функције, затекла хаотично стање у Фонду ПИО.

Посланик СНСД-а Игор Жунић је навео да у здравственом и пензионом фонду не цвјетају руже, али је актуелна власт, за разлику од некадашње која је дуговала четири и по пензије, доношењем низа закона и реформи унаприједила многе области тог система, укључујући смањење броја лажних инвалидских пензионера.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да нису сви руководиоци јавних здравствених установа лоши, али да се мора успоставити систем одговорности у коме ће се смијенити они који ове установе доводе у дугове и по основу пореза и доприноса.

"Треба казнити оне који лоше послују", рекао је Бореновић, упозоривши да Српска, или републичке установе и јавна предузећа, Фонду ПИО дугују 250 милиона КМ, а привреда 180 милиона КМ.

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије Слободан Протић рекао је да је проблем са пензионим системом Српске комплексан и да се не може ријешити једним оперативним рјешењем.

"Наш систем има проблеме карактеристичне за све земље у региону. Са оствареним повећањем пензија од 17 одсто треба наставити", рекао је Протић.

12.32... Потпредсједник НСРС Соња Караџић Јовичевић рекла је да у Српској недостаје радне снаге која ће будућим пензионерима обезбиједити пензије, јер све више младих и образованих одлази у иностранство. Она је истакла да има разлога за забринутост и да овој теми треба приступити одговорно, утврдити стање и инсистирати на побољшању.

Нагласила је да су забрињавајући подаци да су дуговања јавних здравствених установа достигла више од пола милијарде марака, а по основу доприноса готово 120 милиона марака.

Јовичевићева је напоменула да је опозиција интерпелације урадила прошле године и да ниједан податак није измишљен, али да су најсвјежији из јуна 2017. године.

Посланик СДС-а Никола Гаврић рекао је да здравствени систем у Републици Српској чини велики удио у укупном дугу Српске.

"Постоје високи дугови по основу кредита. Да ли су увијек били оправдани?", упитао је Гаврић и додао да се за овај систем не издваја довољно новца.

Говорећи о пензионом систему, он је навео да у Српској има много пензионера који једва преживљавају.

Самостални посланик Славко Дуњић сматра да је здравство сложен систем у којем је "евидентан напредак у односу на раније године".

Он је навео да је у посљедњих десет година спроведена реформа примарне здравствене заштите, односно уведена је породична медицина која добро функционише, али да је скупа.

11.31... Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да стање у области пензионог система није најгоре у историји Српске како се тврди у интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.

Савановић је, одговарајући на питања из Интерпелације, рекао да су пензије касниле и нису биле редовне у периоду власти садашње опозиције.

"Године 2000. нису исплаћене пензије за половину маја, јун, јул, август и септембар када је за њихову исплату недостајало око 120 милиона КМ", подсјетио је Савановић.

Он је навео да је евидентан позитиван тренд у структури пензија, односно да се повећава проценат корисника старосне пензије у укупном броју корисника и смањује проценат корисника инвалидске пензије.

Савановић је рекао да је, према подацима Републичког завода за статистику за 30. септембар 2017. године, било 263.476 запослених, на шта треба додати знатан број запослених на нивоу БиХ, Брчко дистрикта и слично.

11.20... Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је здравствени систем у Српској оспособљен да пружи здравствену заштиту у свим областима медицине. Богданић је истакао да је у протеклих 12 година много урађено на изградњи здравствених установа и њиховом опремању, али и на кадровском оспособљавању.

Он је навео да тешкоћа у функционисању има када је ријеч о финансирању, али да је у том смислу примјетан напредак у посљедње вријеме.

"Фонд здравственог осигурања је своје обавезе смањио за око 20 милиона КМ и повећао за око 30 милиона КМ потраживања. Највећи број здравствених установа је прошле године успио да плати порезе и доприносе", рекао је Богданић.

Он је оцијенио да интерпелација опозиције представља једностране податке, без јасних и стручних анализа, с циљем да ситуација у здравству буде представљена тенденциозно и погрешно.

Напомињући да представници опозиције годинама говоре да је здравствени систем пропао и да не функционише, Богданић је истакао да је за све ове године становништву Српске пружана хитна и свака друга медицинска помоћ.

10.45... Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је премијерка Српске Жељка Цвијановић у свом експозеу из 2014. године као један од стратешки важних задатака Владе навела реформу здравственог сектора, али да није било конкретних резултата и јасних активности у том смислу.

Бореновић је, представљајући Интерпелацију за разматрање политика у области здравственог и пензионог система - приједлог народних посланика, рекао да је она поднесена у складу са Пословником парламента Српске, наводећи да је још један од хроничних проблема Српске у сектору пензијског и инвалидског осигурања.

Након окончања 23. редовне сједнице, требало би да почне нова сједница Народне скупштине са 15 тачака дневног реда.

Посланици би требало, по хитном поступку, да разматрају Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању.

На дневном реду су и Приједлог Програма рада Народне скупштине Републике Српске за ову годину, Приједлог закона о посебном Регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, те Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама.

Народна скупштина требало би да разматра и Нацрт закона о култури, Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за управљање некретнинама и потраживањима у власништву Српске, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о општем управном поступку и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о матичним књигама.

Пред посланицима би требало да се нађе и Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2018. до 2027. године, те Информација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2017. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима Европске уније, саопштено је из НСРС.

Извор: РТРС/СРНА