latinica  ћирилица
20/03/2018 |  16:06 ⇒ 21/03/2018 | 07:50 | Аутор: РТРС

У Поткозарју проблеми са клизиштима (ФОТО/ВИДЕО)

Становништво сјеверозападног дијела Срске може да одахне. Насип угрожен клизиштем у Козарској Дубици на вријеме је саниран, и издржао је налет набујале Моштанице. У овој општини укинута је одлука о ванредном стању. Водостај Сане у Приједору опада, али клизишта и даље пријете. Слично је и у Костајници.
Козарска Дубица: Завршен насип - Фото: РТРС
Козарска Дубица: Завршен насипФото: РТРС

Најгоре је прошло – насип у дубичком Јошику је спасен. Преко осамдесет камиона материјала довезено је како би се санирала пукотина дуга седамдесетак метара.

"Захављујући људима и свим акцијама које су јуче одрађене, то је санирано и сад засад је мирно и безбједно", рекао је Ранко Рокић из Јошика.

"Хвала богу да су то направили. Сада је сигурније сто посто, а уједно и пада вода", додао је Адем Несимовић из Јошика.

Козарска Дубица више није угрожена, па је у општини укинуто ванредно стање. 

Козарска Дубица: Завршен насип

"За неких шест непуних сати навучена је велика количина камена, овога материајла, на овај начин ми смо направили један добар потпорни зид". нагласио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Водостај Саве код Доње Градине стагнира на рекордних 928 центиметара. Набујала вода пријети Спомен – подручју, а угрожен је и споменик "Топола ужаса".

"Одбор за Доњу Градину ће према Министарству просвјете и Влади Републике Српске кандидовати пројекат да видимо. Чак постоји приједлог да се са овога моста на виши ниво премјести Топола ужаса", истакао је предсједник Одбора за Спомен подручје Доња Градину Народне скупштине Републике Српске Дарко Бањац.

Водостај Сане у Приједору опада,али велики проблем представљају клизишта и подземне воде. 

"Клизиште настаје и даље да се клиже, Иде према шуми и појављују се нове пукотине по кући", изјавио је Перо Миочионовић из Букове Косе. 

"Имамо конкретно проблем у насељу Тукови, гдје нам морају радити пумпе, јер нам значај број стамбених објеката тако да кажем окупиран том површинском водом", навео је шеф Одсјека цивилне заштите Града Приједора Душан Врањеш.

Клизиште у Костајници

 Стање је доста стабилније на подручју Новог Града, гдје водостаји Уне и Сане стално опадају.