latinica  ћирилица
20/03/2018 |  16:39 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

У Броду ванредна одбрана од поплава, у Семберији редовна (ФОТО/ВИДЕО)

У Броду, због повећаног водостаја Саве, на снази је ванредна одбрана од поплаве, док је у Шамцу Сава испод коте ванредне одбране. У Семберији од данас је на снази редовна одбрана од поплава.
Бијељина, водостаји - Фото: РТРС
Бијељина, водостајиФото: РТРС

На подручју Бијељине дошло је до знатног пораста водостаја Дрине и Саве, а у благом порасту су и водостаји рјечица Јање, Гњице и Лукавца. Мјештани Новог, у небрањеном подручју, иако навикли на честе полаве ,ипак страхују да се не понови 2014. година.

"Кад се год нешто деси ми се плашимо и то очекујемо. Ноћас је нарасла око 30 центиметарам и брзо расте", рекао је Жико Јосиповић из Мјесне заједнице Нови.

"Ја данас већ планирам да подигнем стоку. Ако би дошла као 2014. године, онда ни на тавану не могу стоку држат. Али имам објекте", истакао је Мико Стевић из Мјесне заједнице Нови.

Куће у Семберији још нису угрожене. На подручју Брода, гдје је ниво Саве 824 цм поллављено је неколико кућа у небрањеном подручју. 

Брод, водостаји

"Очекујемо негдје да достигне 850 центиметара, ако не буде падавина. Није опасно, пратимо стање", изјавио је Ане Михајлов из Вода Српске РЈ Брод.

"Не пријети посебна опасност. Ми смо спремни. Никада се не зна. Град је на обали двије ријеке, Саве и Укрине. Мислим да ћемо издржати. Очекује се вал од 50 центиметара. Мислим да има још увијек простора", навео је предсједник Штаба за заштиту од поплава, Брод Илија Јовичић.

Водостај Саве је у протекла 24 часа порастао за 48 центиметара и јутрос на водомјерној станици у Рачи је 36 центиметара изнад коте редовне одбране од поплава.