latinica  ћирилица
20/03/2018 |  16:51 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Зашто СМ БиХ не исплаћује Сребреници обећана два милиона марака? (ВИДЕО)

Када ће Савјет министара БиХ испоштовати одлуку и договор из 2015. године, када су на донаторској конференцији општини Сребреница обећана два милиона марака? Услов је био да општина кандидује пројекте који би тим средствима били финансирани што је, како истичу у локалној администрацији, и урађено.
Сребреница, нема уплате - Фото: РТРС
Сребреница, нема уплатеФото: РТРС

Ово је само једна од десетина сребреничких улица и путева који годинама чекају на обнову.

Саво Цвијетиновић из насеља Жути Мост каже да је добио обећање да ће његово насеље имати приоритет за асфалтирање чим средства буду обезбијеђена. Данас из куће не може без чизама. 

Општина Сребреница сачинила је и кандидовала Савјету министара листу од 28 пројеката, углавном инфраструктурних.

Средства која су им обећана на донаторској конференцији 2015. године још чекају.

"Ми смо одмах израдили те пројекте који су значајни за локалну заједницу, углавном су то локални путеви ка селима гдје људи живе. Међутим, ми до данас немамо никакав писани траг докле се стигло, да ли ћемо добити та средства, да ли требају неки други пројекти, да ли ћемо наићи на разумијевање и ми и даље чекамо", истиче начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Начелник Грујичић каже да је више пута покушао да ступи у контакт са предсједавајућим Савјета министара. Додаје да је Сребреница испоштовала све услове и прослиједила потенцијалне пројекте.

"Мој кабинет је послао и неколико мејлова кабинету Звиздића", додаје Грујичић.

Сребреница и обећана донација ни данас нису биле на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ.

Подсјетимо, на истој конференцији, одржаној у новембру 2015. године, Србија је уплатила Сребреници пет милиона евра и реализовала неколико инфраструктурних пројеката.