latinica  ћирилица
20/03/2018 |  17:09 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

ПД "Семберија" полигон за политичка препуцавања (ВИДЕО)

Не смирују се страсти након изјаве градоначелника Бијељине Миће Мићића да би се расподјелом земљишта Пољопривредног добра ''Семберија'' ријешио проблем недостатка обрадивог земљишта у Семберији, због чега му је отворено писмо упутила и Синдикална организација овог добра. Један од акционара ПД ''Семберија'', власник компаније ''Шипад комерц'', Војин Митровић, сматра да је позадина цијеле приче -политика.
ПД Семберија - Фото: РТРС
ПД СемберијаФото: РТРС

2.600 хектара обрадивог земљишта у концесији ПД ''Семберија'', ''трн је у оку'' градоначелника Миће Мићића, који је 12. марта јасно и гласно рекао да би се подјелом дијела тог земљишта обезбиједиле потребне обрадиве површине семберским пољопривредницима који се баве интензивном производњом.

Исто мисли и предсједник Скупштине града Бијељина Славиша Марковић, јер је Пољопривредно добро Семберија, како је рекао, ушло у процес приватизације.

"Тражићемо вјероватно у наредном периоду једну иницијативу да раскинемо концесију коју је Министарство пољопривреде дало за ПД Семберију и да ту земљу, заједно са овом општинском земљом, додијелимо пољопривредним произвођачима", каже Марковић.

Из Министарства пољопривреде одговарају да за раскид уговора нема основа.

Град Бијељина има довољно земљишта за расподјелу, да не крчи површине које користи Пољопривредно добро, од којег зависи егзистенција 150 радника, сматра Војин Митровић, власник једне четвртине акција.

"Господин Мићић има на располагању 240 хектара које је скинуо са скупштинске процедуре које је требало подијелити пољопривредним произвођачима и негдје око 1.280 хектара задружног земљишта које је укњижено на град Бијељину. То земљиште се не спомиње, него се спомиње ПД 'Семберија' '', додаје Митровић.

Синдикална организација ПД ''Семберија'' сматра да се расписивање јавног огласа за давање у закуп 240 хектара земљишта у својини Српске намјерно одгађа, јер га користе политички подобни без накнаде, што је градоначелник демантовао. Рад Пољопривредног добра, и поред разних опструкција, не смије бити доведен у питање.

"И поред разних блокада и интервенција његових миљеника и осталих, ми смо за два мјесеца уложили око 800 000 марака због блокада и разних других ствари. Овдје не причамо о куповини акција, него о директним улагањима", закључује Митровић.

Од тренутка кад је компанија ''Шипад комерц'' постала акционар ПД ''Семберија'', деблокиран је рачун предузећа и исплаћене су три плате радницима.

Одлучни су, кажу, да дигну на ноге поклекло предузеће које има перспективу.

Сматрају да се у изборној години манипулише и пољопривредницима да би се придобили њихови гласови.