latinica  ћирилица
20/03/2018 |  18:19 ⇒ 21/03/2018 | 08:46 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о реструктурисању ЖРС вриједан 51,3 милиона евра (ВИДЕО)

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и представник Свјетске банке Сирил Милер потписали су у Бањалуци уговор о кредиту вриједном 51,3 милиона евра који ће бити искоришћен за реструктурисање Жељезница. Овим средствима требало би да буде ријешен проблем вишка радника.
Потписан споразум о реструктурисању ЖРС -
Потписан споразум о реструктурисању ЖРС

Кредитом ће бити плаћени: повезивање стажа радницима који стичу право на пензију, отпремнине за лица која се одлуче за добровољни одлазак и социјални програм за оне који буду проглашени технолошким вишком.

Дио средстава биће уложен у преквалификацију радника, техничку подршку и консултантске услуге.

Наглашено је да ниједном од 1.000 прекобројних радника, радни однос неће бити прекинут прије измирења свих обавеза, у шта спадају и дуговања настала судским пресудама.

"За прву годину нам је план да број радника смањимо за 500, а додатних 500 до краја процеса реструктурисања, а то је до краја 2021.", рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Од марта до децембра прошле године, број радника смањен је за 340. Толико их је пензионисано. По окончању програма опоравка, у Жељезницама ће остати 2.200 радника. Република Српска, која је тренутно власник двије трећине дионица, постаће једини титулар предузећа.

"Основни захтјев прије реструктурисања Жељезница је био да се покаже да Жељезнице могу несметано да функционишу, да не остављају обавезе по основу пореза и доприноса и било којих других обавеза", каже министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Кредит за Жељезнице, који ће Република Српска отплаћивати 32 године, постаће оперативан након што буде окончана процедура у Скупштини Босне и Херцеговине.

"Циљ овог пројекта није само смањење трошкова Жељезница, него и стварање услова да Компанија постане ефикаснија и оствари боље резултате код превоза путника и робе", изјавио је регионални потпредсједник Свјетске банке за Европу и централну Азију Сирил Милер.

О овом и осталим заједничким пројектима, са представницима Свјетске банке разговарала је и предсједница Владе Жељка Цвијановић. Сарадњу је оцијенила као добру и госте упознала с резултатима реформских мјера.