latinica  ћирилица
20/03/2018 |  18:46 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Дјелимично створени услови за промјену Закона о ОБА и Закона о кривичном поступку (ВИДЕО)

У Савјету министара, само су дјелимично створени услови за спровођење одлуке Уставног суда БиХ, који је прије осам мјесеци прогласио неуставним поједине одредбе Закона о кривичном поступку БиХ и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији, које се у оба закона односе на посебне истражне радње.
Савјет министара БиХ - Фото: nezavisne novine
Савјет министара БиХФото: nezavisne novine

Измјене и допуне закона о ОБЕ-и упућене су у парламентарну процедуру, и иако је рок Уставног суда од шест мјесеци одавно истекао, Закон о кривичном поступку скинут је са дневног реда. У оба случаја, гласовима српских и бошњачких, прегласани су хрватски министри.

Ни слутња да ће Уставни суд БиХ на засједању за два дана спорне одредбе Кривичног и Закона о Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ ставити ван снаге није ублажила све дубље подјеле у Савјету министара БиХ.

Без јасних аргумената, каже министар правде БиХ, СДА није прихватио да се уопште расправља о приједлогу измјена ЗКП-а, а бошњачке су подржали српски министри.

"Нисам имао прилику да чујем зашто закон није довољно добар – да ли зато што Клуб СДА већ има своју верзију закона?! Не знамо хоће ли Уставни суд за два дана донијети одлуку о брисању спорних чланова", изјавио је министар правде БиХ Јосип Грубеша.

Забринут је и министар безбједности БиХ, али има своје аргументе, због којих је подржао да се о приједлогу Радне групе Министарства правде БиХ о измјенама спорних одредби ЗКП-а данас уопште не расправља.

"Интересантно је то да се изашло изван одлуке Уставног суда, проширио се обим измјена и допуна, отишло се корак даље", каже Мектић.

Мектић је придобио бошњачке министре и у парламентарну процедуру прошао је његов приједлог измјена одредаба Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, који прописује да се наредба за посебне истражне радње обнавља на 30 дана, а траје најдуже 48 мјесеци.

Грубеша поново није имао прилику да образложи свој приједлог.

Незванично сазнајемо да су српски и бошњачки министри данас прегласали хрватске министре и изјашњавајући се о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција Босне и Херцеговине, предложеном из кабинета Вјекослава Беванде.