latinica  ћирилица
29/03/2018 |  10:39 | Аутор: РТРС

Кинеска свемирска станица ће се распасти изнад Земље овог викенда

Кинеска свемирска лабораторија која више није у употреби "Тијангонг 1" ући ће у Земљину атмосферу овог викенда и представља веома мали ризик по људе и имовину на тлу, саопштили су стручњаци.
Кинеска свемиркса лабораторија "Тијангонг 1" (Фото: China Manned Space Engineering Office) -
Кинеска свемиркса лабораторија "Тијангонг 1" (Фото: China Manned Space Engineering Office)

Очекује се да ће већи дио лабораторије тежине 8,5 тона изгорјети у атмосфери, али агенције за истраживање свемира не знају када ће се тачно или гдје то догодити.

Европска свемирска агенција /ЕСА/ предвиђа да ће објекат ући у атмосферу наше планете између суботе ујутру и недјеље послијеподне, пренио је АП.

Кинески стручњаци објавили су процјену за период од суботе до сриједе, 4. априла. Они су одбацили наводе да су изгубили контролу над лабораторијом, али нису објавили шта предузимају да би кретање објекта било навођено.

Процјењује се да ће се лабораторија наћи изнад територија САД, Кине, Африке, јужне Европе, Аустралије и Јужне Америке. Русија, Канада и сјеверна Европа су изван домета.

Стручњаци сматрају да ће само око десет одсто лабораторије преживјети повратак у атмосферу. Шансе да дијелови објекта погоде било ког човјека на тлу су мање од један према билион.

Тијангонг-1, или "Небеска палата 1", прва је кинеска свемирска лабораторија која је лансирана у орбиту 29. септембра 2011. како би извршио експерименте за састављање велике станице у орбити намијењене за продужени боравак астронаута у свемиру, као дио кинеског амбициозног свемирског програма, чији је циљ 2023. године поставити сталну станицу у орбиту.

У септембру 2016. Кинези су лансирали и другу свемирску лабораторију "Тијангонг 2".