latinica  ћирилица
30/03/2018 |  17:48 | Аутор: Агенције

Пронађен лијек који уништава супербактерије

Истраживачи са Универзитета Браун развили су нову врсту антибиотика која убија супербактерије, пише Дејли мејл.

Научници су током експеримента успјели да излијече мишеве који су имали тежак облик МРСА инфекције.

Ова вијест долази након упозорења научника о порасту глобалног нивоа резистенције на антибиотике.

Наиме, откако је терапија антибиотицима уведена двадесетих година прошлог веијка, тако су и бактерије постајале све отпорније на овај лијек.

Око 30 одсто људи носи инфекцију, а ситуација је најгора у болницама гдје је пацијентима већ ослабљен имунолошки систем, и гдје људи у већој мјери доспијевају у међусобни физички контакт.

Нови лијек, по хемијском саставу сличан витамину А, уништава спољашњи ћелијски слој бактерије (мембрану), захваљујући чему ови микроорганизми више нису резистентни.

Оно што је најважније јесте да мишеви нису испољили негативна пропратна дејства, што указује на то да ново откриће представља нетоксичну алтернативу данашњим антибиотицима.

Штавише, лијек на бази двије синтетичке компоненте зване ретиноиди (ЦД437 и ЦД1530), успио је код мишева и ваљкастих црва у потпуности да уништи МРСА бактерију.

Вођа истраживачког тима Елефтериос Милонакис и његове колеге кажу да је нови антибиотик ефикасан када се користи самостално, али и када се користи у комбинацији са другим антибиотиком - гентамицином.

Научници су у оквиру истраживања испитали утицај више од 82.000 могућих молекула на заустављање МРСА.