latinica  ћирилица
11/04/2018 |  13:06 | Аутор: СРНА

У Добоју кампања под мотом "Здравље за све"

У парку Народних хероја у Добоју данас је, у оквиру обиљежавања Свјетског дана здравља, организована кампања под мотом "Здравље за све" да би јавности била скренута пажња на значај превенције масовних незаразних болести, првенствено кардиоваскуларних.

Организатор акције је добојски Дом здравља чији директор Радослав Николић упозорава на велику стопу смртности у Републици Српској од кардиоваскуларних болести, високе трошкове лијечења, али и на јефтину превентивну дијагностику и активности.

"У току сваке акције откријемо нови случај предобољења или обољења код грађана, а циљ смо постигли ако приволимо да почне да се лијечи", рекао је Срни Николић.

Он је рекао да грађани нису свјесни висине трошкова њиховог лијечења, "а ни Фонд здравственог осигурања Републике Српске нема добру политику превенције болести и превентивних активности".

"Фонд не стимулише здравствене установе да се посвете превентивним активностима и углавном инсистира на лијечењу", изјавио је Николић.

Он каже да су превентивне активности запостављене и да се њима углавном баве удружења и невладине организација с обзиром на то да љекари у јавним здравственим установама због преоптерећености нису у могућности да се више ангажују на превенцији и раном откривању обољења.

Акцији су се одазвале установе, невладине организације, удружења и фондације које се баве промовисањем и унапређењем здравља, а грађани су имали могућност да бесплатно измјере крвни притисак и шећер, уз консултације са здравственим радницима.