latinica  ћирилица
12/04/2018 |  08:25 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

У Бањалуци прва лапароскопска операција јетре (ФОТО)

У Универзитетском клиничком центру Српске у Бањалуци данас је успјешно обављена прва лапароскопска операција јетре, која до сада није рађена у Српској и БиХ.
Прва лапароскопска операција - Фото: РТРС
Прва лапароскопска операцијаФото: РТРС

Пацијетицу (1962) из Бијељине којој је дијагностикован доброћудни тумор јетре оперисали су проф. др Бјорн Едвин са нашим докторима на челу са др Озреном Кордићем. Операција је трајала мање од сат времена, што је велики успјех - истакао је након операције доктор Едвин из Краљевске болнице Осло из Норвешке

Лапароскопска операција јетре (Фото: РТРС)

Предсједник Управног одбора Удружења хирурга Републике Српске, Зоран Алексић рекао је раније да ће операцију урадити професори из Краљевске болнице Осло из Норвешке, а у оквиру јубиларног 20. стручног састанка Удружења хирурга Републике Српске који је заказан сутра, 13.априла.

Алексић је истакао да је Управни одбор Удружења хирурга донио одлуку да умјесто досадашње праксе обраде болести или стања, ове године на јубиларни 20. састанак позове предсједнике удружења хирурга из свих бивших југословенских република, да одрже стручна предавања из области и о теми коју сами изаберу.

"То је први пут на овим просторима да неко организује састанак првих хирурга Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе и због тога овом догађају желимо да дамо велику важност", нагласио је Алексић.

Он је навео да ће генерални покровитељ састанка бити предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је, како је оцијенио, препознао карактер, величину и значај овог састанка.