latinica  ћирилица
13/04/2018 |  16:02 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Голић: У десет година у здравство уложено више од 600 милиона КМ

Бањалука је домаћин 20. Међународног стручног састанка Удружења хирурга. Скупу, под покровитељством предсједника Српске, на којем је било више од 100 љекара из земаља бивше Југославије, присуствују и специјални гости из Норвешке.

Прва лапароскопска операција јетре доказ је опредјељења струке у Српској, прорука је са стручне конференције удружења хирурга земаља региона. У наредном периоду, истичу, неопходно је радити на законским и другим претпоставкама, како би у Српској биле омогућене трансплантације јетре.

"То што смо ми мали, не значи да немамо право на развијање трансплатације јетре, јер људи који раде трансплатацију јетре раде одлично и другу хирургију. Мислим да смо добро закаснили са пројектом за трансплатацију јетре", рекао је Здравко Марић, предсједник Удружења хирурга Републике Српске.

Окупљање првих хирурга Словеније, Хрватске, БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе у Бањалуци домаћим стручњацима учврстиће контакте, али и могућности за едукацију.

"Ове године прелазимо у нове просторе гдје ће у нашој болници хируршки пацијенти лежати у једнокреветним и двокреветним собама. То ни једна болница у региону нема", наглашава Владо Ђајић, в.д. генералног директора Универзитског клиничког центра Српске-

И институције Српске много пажње посвећују едукацији и стручном оспособљавању кадрова, увјерава потпредсједница Владе Српске Сребренка Голић, која је и отворила скуп. О томе каже, свједочи и долазак стручњака из Универзитетске болнице Осло.

"Република Српска је у задњих 10 година преко 600 милиона КМ уложила у област здравства. Познато вам је да је изграђена болница у Бијељини и Невесињу, завршава се реконструкција УКЦ у Бањлуци, реконструкција Централног блока и Сјеверног крила", нвела је Сребренка Голић, потпредсједница Владе и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Обновљене су, тврди Голићева и двије поликлинике, али у оквиру пројекта енергетске ефикасности и болнице у Фочи, Зворнику и Требињу.

Прије почетка конференције, хирурзи из земаља региона били су гости градоначелника Бањалуке, Игора Радојичића.