latinica  ћирилица
16/04/2018 |  12:12 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Брчко: Научни скуп о примјени знања у пракси домаћих високошколаца

Иако се број високо образованих повећава из дан у дан, питање је како стечено знање домаћих високошколаца примијенити у пракси. Управо је то била тема Mеђународног научног скупа у Брчком.

Професори са универзитета y Републици Српској, ФБиХ, Србији, Русији, Италији, Аустрији, и Црној Гори у Брчком су тражили одговор, како научну теорију и знање које стичу високошколци, прибилижити потребама праксе и примијенити.

"Код нас се наука не примјењује много у пракси. Ни примијењене науке, ни техничке, ни друштвене, то су два свијета. Дакле сфера политике, сфера економије и науке просто иду својим путевима. И ми који се бавимо нуаком имамо често осјећај да се бавимо науком само ради науке", истиче Зоран Милошевић, проф. др социологије из Србије.

У савременој научној пракси све је мање класичног преношења знања директно са професора на студента. У развијеним европским земљама, све се више примјењују виртуелне учионице и учење на даљину.

"Далеко је то од електорнског образовања, које је већ одвано почело на просторима ЕУ. Мислим да много требамо брже да се прибилижвамо том вирутелном учењу, избјегавању учиноца и директног контатакта професроа и студената", наглашава Весна Вучковић, проф. др правних наука из Црне Горе.

"Данас морате тако мотивисати сваког студента да он своје знање унесе и да има мотивацију да и послије испита ради, а не да како је раније било, три недјеље послије испита све заборави. То је данашњи циљ и због тога је то једна важна међународна конфернција", рекао је Волфганг Рорбахт, проф. др филозофије из Аустрије.

Једно је сигурно, ера теоријског знања без његове директне у пракси, полако нестаје.

Са друге стране, због брзог технолошког развоја друштва, сви високошколци морају свакодневно да се усавршавају и усвајају нова знања и технологије, како би остали у корак с временом. То је и један од закључака научног скупа у Брчком.