latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:21 | Аутор: СРНА

"Очекивана вриједност пољопривредне производње 1,6 милијарди КМ"

Укупна очекивана вриједност пољопривредне производње у Републици Српској у овој години процјењује се на 1,6 милијарди КМ, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Влада - Фото: РТРС
ВладаФото: РТРС

У Министарству наводе да је процијењени удио анималне производње у укупној пољопривредној производњи 50,8 одсто, а биљне 49,2 одсто.

"Захваљујући већим средствима издвојеним за подстицаје у 2018. години процјењује се да ће укупна ратарска производња бити за 25 одсто већа него прошле године, повртарска за 15 одсто и воћарска за пет одсто", наводе у Министарству.

Према процјенама Министарства, укупна производња најважнијих ратарских и повртарских култура у прољећној сјетви засноваће се на око 155.768 хектара, а очекивана вриједност производње ових усјева је око 600 милиона КМ.

"Ако се томе дода и воћарска производња која се процјењује на око 201 милион КМ, долазимо до цифре од 802.452.717 КМ очекиване вриједности биљне производње у 2018. години", тврде у Министартву.

У Министарству напомињу да услови за заснивање новог производног циклуса зависе од временских услова, с једне стране, и доступности репроматеријала и других фактора производње, с друге.

Према информацијама подручних јединица ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, снабдјевеност репроматеријалом за прољећну сјетву је задовољавајућа, а већина репороматеријала је јефтинија него прошле године.