latinica  ћирилица
17/04/2018 |  20:39 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Брнабић: Извјештај ЕК позитиван за Србију

Годишњи извјештај Европске комисије добар је и позитиван за Србију, а у највећем дијелу одсликава каква је она данас са свим предностима и манама и наводи послове који предстоје, изјавила је премијер Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

На заједничкој конференцији за новинаре са шефом делегације ЕУ Семом Фабрицијем, који јој је уручио извјештај Европске комисије, Брнабићева је рекла да је задовољна тренутним стањем и да ће се Србија борити да што боље испуни препоруке, како би био отворен што већи број поглавља у преговорима са ЕУ.

Она је напоменула да је изненађена што је Европска комисија у извјештају препознала напредак Приштине у оснивању заједнице српских општина /ЗСО/, а истовремено не препознаје да је Србија усвојила тужилачку стратегију за ратне злочине и уставне амандмане.

"Препознаје се напор Приштине који се десио мјесецима након извјештајног периода 4. априла, док се за Србију тражи и да усвоји и имплементира законе, а за Приштину је довољно да искаже намјеру да би се то препознало као напредак", рекла је Брнабићева.

Она је поручила да Србија тражи једнаке стандарде, када је ријеч о европским вриједностима и да ће постављати питање зашто нису уврштени у извјештај послови које је и Србија урадила ван извјештајног периода.

Брнабићева је изразила задовољство што је препозната конструктивна улога Србије када је ријеч о регионалној сарадњи.

Она је нагласила и да је Србија у области владавине права постигла бољи напредак него што је то констатовано у извјештају.