latinica  ћирилица
18/04/2018 |  09:20 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Изложба "Откључај свијет илузије и науке" у Музеју Српске

У Музеју Републике Српске у петак, 10. априла, поводом Дана града Бањалука, биће отворена изложба под називом "Откључај свијет илузије и науке".
"Откључај свијет илузије и науке" - Фото: РТРС
"Откључај свијет илузије и науке"Фото: РТРС

Ријеч је о сасвим новој поставци фасцинантног свијета науке и илузија, која ће пољуљати повјерење посјетилаца у сопствена чула и научене доживљаје и перцепцију свијета око нас, саопштено је из Музеја Српске.

Поставка изложбе је осмишљена тако да промовише учење кроз откривање, активно учествовање и непосредни контакт са научним изазовима. Више од 20 експоната, кроз забавне и атрактивне илузије, едуковаће посјетиоце о виду, перцепцији, људском мозгу и науци, чиме ће боље разумјети зашто њихове очи виде ствари које мозак не разумије.

Ријеч је о експонатима попут криве собе, собе огледала, калеидоскопа, зоетропа, холограма, фото илузија, као и дидактичко-логичких играчака. Посјетиоци ће бити у прилици да осјете снагу центрифугалне силе, провјере свој осећај за равнотежу и доживе оптичке варке, што ће им омогућити да на непосредан начин сазнају нешто више о научним принципима.

Из Музеја је саопштено да је циљ ове изложбе да разбије предрасуде и стереотипе о посјети музејима, да покаже стручност особља у реализацији различите врсте пројеката а највише да привуче млађе генерације, подстичући их на интеракцију са експонатима и истраживање цијелог Музеја.