latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:07 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Београд- Изложба слика "Из Приједора"

Изложба под називом "Из Приједора" отворена је у уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" у Београду, а посјетиоци ће моћи да погледају радове 10 сликара поријеклом из Приједора, који су депоновани у умјетничкој збирци Музеја Козаре.
Београд:  изложба "Из Приједора" у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" - Фото: СРНА
Београд: изложба "Из Приједора" у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић"Фото: СРНА

- Радови су настајали од почетка 20. вијека до данас и ова изложба је наставак сарадње Удружења ликовних умјетника Србије и уметничког павиљона "Цвијета Зузорић" и Музеја Козаре - рекао је у Београду директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

Он је навео да је сарадња ових установа почела прошле јесени, када су у изложбеном простору павиљона "Цвијета Зузорић" били изложени радови који су настали на 12. сазиву Ликовне колоније "Сретен Стојановић".

- Ова изложба је значајна и због тога што подсјећа на то да је Приједор имао историјску улогу када је ријеч о првим школованим сликарима у БиХ, који су поријеклом из овог града - истакао је Радоњић.

Изложбу је отворила кустос УЛУС-а Оливера Вукотић, истичући да је ријеч о првом кораку будуће сарадње Приједора и Београда.

- Аутори чији су радови изложени значајни су за Републику Српску, али и Србију и регион. Могу да кажем да имамо у плану и неке друге програме у оквиру сарадње - навела је Вукотићева.

Аутор изложбе и кустос умјетничке збирке Музеја Козара Алекса Милић рекао је да су изложени радови аутора Пере Поповића, Тодора Швракића, Драгутина Митриновића, Сретена Стојановића, Милана Совиља, Бранка Миљуша, Љубомира Стахова, Радована Крагуља, Предрага Марјановића и Зорана Бановића.

- Ријеч је о ауторима који су оставили значајан траг у историји умјетности 20. вијека, па и 21. вијека - рекао је Милић.

Изложба у Београду биће отворена до 2. маја, а Приједорчани ће моћи да је погледају 14. маја у Музеју Козаре у оквиру манифестације поводом Дана града Приједора.