latinica  ћирилица
18/04/2018 |  16:29 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Пољопривредни институт представио пројекте акредитације лабораторијских метода

Пољопривредни институт Републике Српске у сарадњи са Привредном комором Српске и другим домаћим и страним партнерима, представио је пројекте акредитације веома важних лабораторијских метода. Оне би ускоро требало да буду извођене и у Републици Српској.

Пољопривредници Српске тренутно су ускраћени за адекватну анализу контроле сјемена, плодности земљишта, минералног ђубрива, као и за контролу пестицида, која би одговарала међународним стандардима. Осим произвођача и потрошачи Српске су често ускраћени за контролу исправности домаћих пољопривредних производа.

"Ми смо до сада слали у Србију, тј. Инђију, да се изврше анализе наших производа, али то је мали број произвођача могао да приушти. Највише је то ишло за извоз, а за домаћу употребу то је јако мало кориштено", рекао је предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

Оваква пракса ускоро би требало да буде промијењена, јер је Пољопривредни институт Српске, са својим партнерима, све ближи добијању цертификата и опреме за извођење важних лабораторијских метода.

"Акредитацијом ових метода имаћемо могућност да Институт међународно признатим методама може да изврши контроле свих репроматеријала који се увозе и који се користе за покретање пољопривредне производње", истиче директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља.

Ријеч је о могућности контролисања квалитета сјемена, плодности земљишта, минералног ђубрива, остатака пестицида. Такође ће се анализирати и контроле пољопривредних производа.

"На тај начин се води рачуна о здрављу, безбједности потрошача и околине с једне стране, а с друге стране уклањају се са тржишта нелојални играчи", каже директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић.

Тако ће пољопривредницима Српске ускоро бити једноставнији пут и до међународних цертификата за извоз пољопривредних производа. Неопходне акредитације Институт очекује на јесен ове године.