latinica  ћирилица
19/04/2018 |  09:12 ⇒ 09:16 | Аутор: Б92

Најефикаснији лијек за мигрену ускоро на тржишту

Нови лијек који би људи убризгавали сами себи могао би бити нови спас за све оне који пате од мигрена.
Главобоља, мигрена - Фото: Screenshot
Главобоља, мигренаФото: Screenshot

Резултати истраживања показују да антитијела лијека еренумаб могу бити најефикаснија помоћ код напада мигрене и то у више од половине случајева.

Еренумаб је лијек који се састоји од лабораторијски створених антитијела која блокирају нервне путеве у мозгу, назване ЦГРП. Ово је први лијек у двадесет година за који је доказано да може спријечити нападе мигрене.

Лијек би се давао путем малог уређаја, као код дијабетичара и тестиран је на пацијентима којима четири различита лијечења нису ублажила мигрену.

- Људи који су учествовали у студији су били тежи случајеви који пате од мигренозних напада, што значи да све претходне терапије нису дјеловале на њих. Резултати наше студије показују да је еренумаб смањио просјечан број напада мигрене за више од 50 одсто на мјесечном нивоу, као и да је на њега реаговала трећина учесника у студији - каже др Уве Ројтер са Унвиерзитета у Берлину.

Мигрене су неуролошки поремећај који карактеришу јаке главобоље у различитим ранговима – од благих и ријетких до бола који доводи до сљепила. Напади могу трајати од четири сата до три дана и спречавају појединца да живи нормалним животом.