latinica  ћирилица
19/04/2018 |  13:48 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату

У Дервенти је обиљежен 19. април - Дан ослобођења општине у Другом свјетском рату, у којем је 1.350 становника ове општине убијено у логорима, затворима и на кућном прагу.
Дервента: Обиљежен Дан ослобођења - Фото: СРНА
Дервента: Обиљежен Дан ослобођењаФото: СРНА

Предсједник Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Дервента Боро Прерадовић рекао је новинарима да је Дан ослобођења општине у Другом свјетском рату један од најзначајних датума у историји ове локалне заједнице.

- Дервента је 1945. године ослобођена од фашиста. Данашњи датум је уврштен у Статут општине и због тога изражавамо захвалност начелнику општине Милораду Симићу и свима другима. Чињенице из историје се не могу мијењати, на нама је да поштујемо тековине НОР-а - навео је Прерадовић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић уприличио је данас пријем за делегацију републичке и локалне организације СУБНОР-а, те присуствовао обиљежавању и полагању вијенаца испред централног спомен-обиљежја код Основне школе "Никола Тесла".

- Након четири године окупације општине и 1.350 погинулих у Другом свјетском рату доживјели смо слободу. Данас су ту учесници НОР-а из Бањалуке и наше општине. Будемо ли заборављали шта нам се догађало сигурно ће се поновити - рекао је Симић новинарима.

Потпредсједник СУБНОР-а Републике Српске Раде Џајић изразио је задовољство што види већи број младих који присуствују обиљежавању веома важног датума и изразио захвалност начелнику општине Древента, што показује поштовање према борцима НОР-а.

Вијенце испред спомен-обиљежја положиле су делегације републичке и општинске организације СУБНОР-а, начелник општине Дервента Милорад Симић, делегација локалне скупштине, Борачке организације Дервента, Полицијске станице Дервента, Удружења грађана "Јосип Броз Тито", представници Основне школе "19. Април", као и делегације политичких партија.

Вијенци су положени и на Партизанском гробљу у Дервенти.