latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:00 | Аутор: Б92

Харадинај тврди да ултиматум за СЗО не важи

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај је рекао да више не стоји ултиматум Срба са Косова да ће сами формирати ЗСО, јер се "ситуација промијенила".
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

Рок који су Срби окупљени у Косовској Митровици дали приштинским властима да покрену процес успостављања ЗСО истиче сутра, али је од тада нови рок дала Европска унија.

"Ситуација се промијенила. Косово је на путу израде нацрта статута Асоцијације. Ултиматум не важи", рекао је Харадинај, преносе приштински медији.

Дан раније предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија сачекати три и по мјесеца за статут ЗСО, али је истакао и да сматра да се то "неће догодити".

"Неће Срби формирати ЗСО ни сутра, ни прекосутра, чекли смо пет година, сачекаћемо и та три мејсеца, да не може нико да оптужи Србе да крше међународне споразуме и договоре", рекао је Вучић.

Вучић ће током дана разговарати са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, а очекује се да ће сутра Косово посјетити шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и секретар Предсједништва Марко Селаковић.