latinica  ћирилица
20/04/2018 |  10:30 ⇒ 11:40 | Аутор: Агенције

У Сирији и Ираку погинуло 76 држављана БиХ

У Сирији и Ираку погинуло је 76 држављана БиХ, наведено је у извјештају безбједносних служби БиХ које су објавили медији.
Двојица џихадиста из БиХ погинула на ратишту у Сирији (Фото: twitter.com) -
Двојица џихадиста из БиХ погинула на ратишту у Сирији (Фото: twitter.com)

Међу погинулима је најмање четворо дјеце и пет жена које су на територију Сирије и Ирака отишле са својим мужевима који су били припадници ИСИЛ-а. Томе треба додати још пет особа које су рођене у БиХ, али су у Сирији и Ираку ратовале или боравиле као држављани других европских земаља.

Једно од погинуле дјеце је Зубејр Имшировић, рођен у Бихаћу 1999. године. Његови родитељи су се затим преселили у Горњу Маочу, одакле су отишли у Сирију. Погинуо је крајем јуна 2015. године, током бомбардовања града Јарабулуса. Друго дијете је Ахмед Лаиди, рођен је 2000. године, а као седамнаестогодишњак је погинуо 2017. године у Раки, престоници ИСИЛ-а. Остало троје дјеце засад није идентификовано, али истражни органи имају информације да је двоје дјеце страдало приликом бомбардовања куће у којој је живјела породица Валдеса Карића. Валдес је у Сирију отишао 2014. године заједно са супругом Емином Ахметовић и двоје дјеце. Током бомбардовања, 19. фебруара 2016. године, авиобомба погодила је кућу у којој су живјели, те су сви погинули.

Међу 76 изгубљених живота издвојило се неколико десетина жртва

Фатима Махмутовић је рођена 1957. године, а погинула је 2014. године у гранатирању. Њена два сина, Мирзет и Јасмин, погинули су од аутобомбе. Есмира Каргић-Доган рођена је 1991. године у Јајцу. Њен супруг Амир Каргић погинуо је као припадник ИСИЛ-а, а она се фебруару 2017. угушила од дима заједно са сином из брака склопљеног у Сирији. Посљедња жена поријеклом из БиХ која је погинула у Сирији је Инес Реџепагић. Она је из Сарајева са супругом Бењамином Тановићем отишла у Сирију, у којој је Бењамин погинуо у наовембру 2015, док је Инес страдала 2018. у околини Абу Камала.

У марту ове године, такође у околини Абу Камала, у нападу дроном убијена су тројица држављана БиХ. Ријеч је о Инесу Миџићу, званом Салахадин из Бихаћа, Едуарду Дургутију, званом Муса из Зенице, те Насеру Арнауту из Сарајева. Сва тројица била су активни припадници ИСИЛ-а, те су се појављивали на неколико пропагандних видеопорука те терористичке организације.

Мевлудин Ахметспахић, звани Давуд Абдул Садик, из Зенице погинуо је 2014, током савезничког бомбардовања. Азмир Алишић, звани Ебу Хамза, погинуо је 2014. у сукобима са Слободном војском Сирије. Сенад Авдић из Брчког погинуо је као припадник ИСИЛ-а на ратишту у Ираку 2014. године. Насер Арнаут, звани Алахов роб, из Сарајева погинуо је ове године у нападу дроном. Нермин Бајрамовић из Бихаћа у Сирију је отишао као држављанин Аустрије, погинуо је 2015. Семир Бајрић рођен је у Њемачкој 1996. године, погинуо је као припадник ИСИЛ-а у јесен 2015.

Самир Бегић из Бихаћа погинуо је у априлу 2014. Билал Бербић из Какња погинуо је у септембру 2013, док је Нихад Берковић из Кладња погинуо је у јуну 2016, погођен снајпером током борбе са курдским снагама. Мехидин Делић у Сирију је отишао из Беча. Погинуо је приликом бомбардовања Јарабулуса.

Амер Џинић из Тешња погинуо је од авиобомбе у граду Деир Ел Зор. Емрах Фојница погинуо је у августу 2014, док је изводио самоубилачки напад у Ираку. Асмир Гостевчић из Сарајева такође је погинуо у самоубилачком нападу. Рамо Граховић, звани Зејд Ел Босни, из Велике Кладуше погинуо је 2016. као припадник ИСИЛ-а. С њим је тада погинуо и његов син Армин Граховић, рођен 1995. године... - наведено је у тексту Журнала о именима погинулих на страни ИСИЛ-а који су дошли из БиХ током протеклих година.