latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:05 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Медџида Кресо би могла кривично одговарати

Правни ескперти сматрају да је бивши предсједник Суда БиХ Медџида Кресо починила озбиљно кривично дјело у предмету против суспендованог судије ове институције Азре Милетић и да ће морати кривично одговарати најмање за злоупотребу службеног положаја, пише Дневни аваз.
Медџида Кресо - Фото: klix.ba
Медџида КресоФото: klix.ba

Кресо је, као предсједник, одредила да се поступак против Милетићеве води пред Судом БиХ који за то уопште није био надлежан.

То је Апелационо одјељење Суда БиХ и утврдило и правоснажно укинуло првостепену пресуду и прогласило Суд БиХ ненадлежним за овај предмет.

Цијели поступак пребачен је у надележност Општинског суда у Сарајеву.

Лист наводи да је Милетићева још 2015. године упозоравала и тражила преношење надлежности, а све њене жалбе Кресо је одбила, а пресудом Апелационог одјељења показало се да Кресо није била у праву, односно да је свјесно злоупотријебила положај.

Милетићева је рекла да ће против Кресо и свих судија који су кршили закон под њеним утицајем ускоро поднијети и кривичне пријаве.

"Овдје је све јасно и ништа није било случајно. Сви који су у ланцу одговорности биће пријављени", рекла је Милетићева.

Да је Кресо починила незаконитости потврдио је и актуелни судија Суда БиХ Срето Црњак, који је још 2016. године свим судијама Суда БиХ посало писмо у којем их обавјештава о поступањима Кресо и у другим предметима.

Црњак је потврдио за Аваз да је због писма трпио једну врсту освете од Кресо.

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је јуче првостепену пресуду којом је Милетић, због примања дара и других облика користи, осуђена на двије године и шест мјесеци затворске казне, те одредило одржавање новог претреса.