latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:37 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Решић: Фестивал "Дјечије царство" јединствен и значајан

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је Међународни фестивал дјечије поезије "Дјечије царство", који промовише културно стваралаштво дјеце основношколског узраста, јединствен и представља чист ентузијазам људи који желе да едукују дјецу у правцу који сви помало заборављају, а то је машта.
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац) -
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац)

"Нажалост, оваквих манифестација нема пуно. Сви се окрећу интернету, неким новим медијима, а ови људи се баве маштом, креирају је, подстичу и мислим да смо им толико дужни, да их сви мало подржимо", нагласила је Решићева.

Решићева, која присуствује финалу 12. Фестивала "Дјечије царство", рекла је новинарима у Бањалуци да је Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске покровитељ ове манифестације већ неколико година.

Директор Фестивала "Дјечије царство" Слободан Стошић рекао је да је ово највећи регионални фестивал дјечије поезије, те да је ове године више од 4.500 дјеце послало 6.500 радова и да је изабрано 80 најбољих из свих земаља бивше Југославије.

Он је истакао да су радове слала и дјеца из допунске школе српског језика из Њемачке и Швајцарске.

Стошић је нагласио да, као и сваке године, "Дјечије царство" бира свог принца, те да је ове године то пјесник из Подгорице Дејан Ђоновић.

Ђоновић је изразио задовољство што присуствује лијепом, хуманом и умјетнички обликованом фестивалу.

"Овакве ствари обећавају да је свијет много бољи него што нам се понекад чини и да дјецу треба пустити да лете, јер она имају крила, само им треба обезбиједити небо гдје ће моћи да се вину", нагласио је Ђоновић.

Стручни сарадник и координатор за пројекте у области образовања и науке у бањалучкој Градској управи Љубинка Драгојевић рекла је да је Фестивал дјечије поезије "Дјечије царство" традиционална манифестација која сваке године поводом 22. априла, Дана града, улази у скуп манифестација којима град обиљежава Дан ослобођења.

Она је истакла да је манифестација изузетно интересантна јер једина окупља дјецу основношколског узраста и подстиче их на стваралаштво и креативност.

Фестивал се одржава у Градском позоришту "Јазавац", а један од покровитеља је Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске.