latinica  ћирилица
20/04/2018 |  15:12 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

Шкребић: Социјални дијалог у Српској на завидном нивоу

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић изјавио је данас у Бањалуци да је социјални дијалог у Српској на завидном нивоу и да Влада никада није ометала договоре послодаваца и синдиката.
Драгутин Шкребић - Фото: pressonline.rs
Драгутин ШкребићФото: pressonline.rs

"Економско-социјални савјет Републике Српске имао је кризних периода у протеклом периоду, а један се односио и на доношење Закона о раду, гдје смо имали различите погледе у односу на Савез синдиката. У неком наредном периоду овај закон ће бити побољшаван", рекао је новинарима Шкребић након састанка са представницима Економско-социјалног савјета Грчке.

Он је изразио задовољство што је делегација из Грчке посјетила Републику Српску.

"Желимо да искористимо и примијенимо њихова искуства и побољшамо привредну сарадњу с циљем унапређења привредног амбијента и развоја Републике Српске", рекао је Шкребић.

Он је оцијенио да је важно што Влада Српске улаже напор у отварање нових радних мјеста.

Предсједник Економско-социјалног савјета Грчке Јоргос Верникос истакао је да овај савјет има добре односе са Економско-социјалним савјетом Републике Српске.

"Имамо исте проблеме и заједнички ћемо их рјешавати. Заинтерсовани смо за ситуацију на Балкану, као и односе са ЕУ. Морамо видјети колико грађани учествују у разговорима о темама незапослености, демократије и рјешавању свих проблема", рекао је Верникос.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић сматра да је Економско-социјални савјет Републике Српске важна институција, на шта морају сви да навикну.

"Важно је рећи да Економско-социјални савјет још у Српској није добио мјесто које му припада. Сви морамо дати допринос да Савјет буде јак и важан Влади Српске приликом доношења значајних одлука", рекла је Мишићева и поновила да један број послодаваца у Српској мора да престане да злоупотребљава институт најниже плате, што значи да су у ову плату урачунати прековремени и ноћни рад.

Састанку су присуствовали и министри у Влади Републике Српске.