latinica  ћирилица
20/04/2018 |  19:00 ⇒ 21/04/2018 | 12:18 | Аутор: РТРС

Завод за запошљавање покреће шест пројеката за 4.200 радних мјеста

У овој години планирано је 14,7 милиона марака за шест програма запошљавања у оквиру којих би требало да буде запослено до 4.200 лица. Незапослени и послодавци од понедјељка могу поднијети апликације. Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић рекао је да је ове године уведен пројекат запошљавања у привреди посредством подстицаја, за који је планирано пет милиона марака.

Татјана Томанић завршила је медицинску школу и студент је здравствене његе на бањалучком медицинском факултету. Не размишља о одласку у иностранство - посао у струци би, каже, жељела да нађе у Републици Српској.

"Ја сам позитиван примјер, примјер који жели остати овдје. За четири године док се ја школујем отићи ће сви који планирају отићи у иностранство, а ми ћемо остати. Шта ће наш народ без школованог кадра", каже Томанићева.

Четири хиљаде и 200 радних мјеста. Толико би требало да буде отворено кроз шест програма, који је за ову годину припремио Завод за запошљавање Српске.

Сви су објављени на званичној страници Завода, а незапослени и послодавци могу аплицирати од понедјељка. Једним од програма за свако радно мјесто у привреди планирана је исплата подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса. 

"Сваке године реализујемо пројекат Заједно до посла, намјера је да са милион марака запослимо 160 лица. За пројекат стицања првог радног искуства намијенили смо пет милиона и обухватили више од лица, а састоји се из двије компоненте - запошљавање дјеце погинулих бораца и приправника", рекао је директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић.

Ресорни министар Миленко Савановић каже да ће послодавцима који запосле раднике у оквиру ових пројеката бити рефундирана средства за доприносе. 

Пословна заједница поздравља отварање или подстицај за свако ново радно мјесто. Поздрављају и оштрије критеријуме за додјелу средстава.

"Суштина програма запошљавања је смањити стопу незапослености, те запослити више од 4.000 лица, од којих су већина тешко запошљива, старији од 40 година, чланови породица погинулих бораца, демобилисани борци, особе са инвалидитетом, жртве рата", истиче предсједник Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске Бошко Томић.

У Српској је на Заводу за запошљавање регистровано око 112.000 незапослених лица.