latinica  ћирилица
20/04/2018 |  19:54 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Пракса за младе људе са Дауновим синдромом

Шест младих људи са Дауновим синдромом добило је прилику да обавља праксу у једном од ресторана у Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица" код Теслића. Ријеч је о другом нивоу рехабилитационог "ПАПО" програма за особе са Дауновим синдромом.

Конобарске вјештине које су стекли, коначно могу примјенити у пракси. Посао конобара није тежак, кажу полазници у "Бањи Врућици". Радују се што ће управо у Теслићу имати прилику да први пут стекну радно искуство.

Послови су им прилагођени и одвијају се три пута дневно по сат времена. У Бањи Врућици кажу, као друштвено одговорни бањски центар, нису имали ниједну недоумицу како би дали свој допринос при реализацији овог пројекта.

"Поред праксе, ми ћемо им омогућити бесплатне здравствене и рекреативне услуге, све у циљу да одавде понесу, не само радно искуство, него и лијепе успомене", каже генерални директор Здравствено туристичког центра "Бања Врућица" Александар Радошевић.

Ово је велики корак, тврде у бањалучком "Даун синдром центру". Први пут у историји Републике Српске, кажу, особе са Дауновим синдромом самостално раде у складу са својим могућностима.

"Када кажем раде, раде у стварним ресторанима са стварним гостима. Ово нам је омогућио министар здравља доктор Драган Богданић. То је тешко описати ријечима колико значи. Они пола метра изнад земље лебде", истакао је управник Удружења "Даун синдром центар" Зоран Јелић.

Јелена Јелић, координаторка Удружења "Даун синдром центар", наглашава да је најосновнији циљ упознавање саме средине са Дауновим синдромом, да то није ништа необично, да су то најнормалније особе које могу да раде све што ми можемо.

Пројекат ће се реализовати у наредна три мјесеца, и то у четири нивоа. Пракси у "Бањи Врућици" претходила је обука полазника за посао конобара, која је одржана у Бањалуци.

У "Даун синдром центру" кажу, настојаће да у овај програм укључе што више особа из цијеле Српске.