latinica  ћирилица
20/04/2018 |  21:41 ⇒ 21/04/2018 | 10:17 | Аутор: klix.ba

Тадић додијелила Чавки предмет "Делалић", ФУП одбио сарадњу с Тужилаштвом

Федерална управа полиције (ФУП) одбила је Тужилаштву БиХ прослиједити нова сазнања у вези с убиством Рамиза Делалића Ћеле.

Оваква одлука донесена је након што је в.д. главне тужитељке Гордана Тадић овај предмет додијелила тужиоцу Олегу Чавки који је раније у контексту корупције довођен у везу баш с овим предметом.
Федерална управа полиције је у понедјељак (16. априла 2018. године) доставила одговор Тужилаштву БиХ у вези с актом који је Тужилаштво БиХ упутило ФУП-у 5. априла ове године, а који се односи на случај убиства Рамиза Делалића Ћеле.

ФУП је у свом одговору навео како је од Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА) БиХ примио одређена сазнања која индицирају нове чињенице у вези с убиством Рамиза Делалића, а које је 2007. године у Сарајеву извршила непозната особа.

Како се наводи у одговору, ФУП није предузимао никакве мјере у вези с овим сазнањима, исто као што није сачинио ни План рада у вези с тим с обзиром на то да је већ дуги низ година у Тужилаштву БиХ отворена истрага о овом предмету.

У одговору који потписује директор ФУП-а Драган Лукач наводи се да је ФУП дошао до сазнања да је рјешењем в.д. главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић овај предмет изузет од поступајућег тужиоца Дубравка Чампаре и предат у задужење тужиоца Олега Чавке.

"С обзиром на то да је ОСА БиХ обавијестила ФУП о чињеници и информацији од 6. фебруара 2017. године, која је тада достављена в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, у којој су наведене чињенице озбиљне компромитираности и корумпираности у овом предмету тужиоца Олега Чавке, у периоду од 2011. године и наредном периоду, од пријављеног Насера Кељмендија, непојмљиво је додјељивање овог предмета управо наведеном тужиоцу те из ових разлога 'нова сазнања' добивена од ОСА-е не могу бити прослијеђена Тужилаштву БиХ", навео је Лукач.

Он закључује како ће ФУП с обзиром на све наведено, а у циљу заштите јавне безбједности, о свему обавијестили Канцеларију главног дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ, како би се изјаснио у вези са свим спорним питањима те утврдио евентуалну одговорност актера у случају.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТВ-а рекли су како не могу потврдити пријем притужбе против Гордане Тадић због тога што је игнорисала информације полицијских и обавјештајних агенција у вези с предметом "Делалић", односно што је изузела предмет од тужиоца Дубравка Чампаре и додијелила га тужиоцу Олегу Чавки.