latinica  ћирилица
21/04/2018 |  08:32 | Аутор: СРНА

Отворена изложба и промовисана монографија "Трагом свјетла"

У Прњавору је вечерас отворена завршна изложба ликовних сусрета "Пејо" и промовисана монографија "Бранко Пејаковић Пејо - Трагом свјетла".
Прњавор - изложба - Фото: СРНА
Прњавор - изложбаФото: СРНА

Предсједник Асоцијације за умјетничку фотографију БиХ Озрен Божановић нагласио је да је овај културни догађај организован као сјећање на великог аутора и мајстора фотографије Бранка Пејаковића, који је за живота, у кратком времену оставио значајан траг.

"Био је активни умјетнички фотограф можда неких десетак година. Иза себе је оставио значајан број фотографија, освојио је велики број награда. Ово је тренутак да се сјетимо тог човјека и захвалимо му за све што је урадио за ликовну умјетност", рекао је Божановић.

Промотор монографије Златко Дукић из Тузле рекао је да је књига најмање што се могло урадити за једног ствараоца какав је био Пејаковић, како би о његовом раду остао записан траг.

"Његов рад се мора доживјети тако да се пред сваком фотографијом застане, размисли. Он је једна од ријетких појава умјетничке фотографије коме је то пошло за руком и по чему ћемо га памтити", истакао је Дукић.

Организатор вечерашњег догађаја Златко Милијевић подсјетио је да је Бранко Пејаковић за живота организовао девет ликовних сусрета и да је за ову годину имао у плану организацију изложбе којом би били обухваћени радови свих ранијих сусрета.

"Нажалост, у међувремену нас је напустио, због чега смо у монографију поред ликовних сусрета додали дио о његовом бављењу фотографијом, јер је Бранко био међународни мајстор фотографије, велики ктитор и поштовалац умјетности", навео је Милијевић.

Изложба је отворена до 27. априла у галерији "Пејо"/"Пеyо"/ у Прњавору у времену од 17.00 до 20.00 часова.