latinica  ћирилица
21/04/2018 |  08:47 ⇒ 10:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Пјонгјанг обуставља нуклеарне и ракетне пробе

Сјеверна Кореја саопштила је да је обуставила тестове балистичких ракета дугог домета и да планира да затвори полигоне за тестирање нуклеарних бомби, јавља АП. Одлуку поздравили амерички предсједник Доналд Транп, Јужна Кореја, Кина и Јапан.
Балистичка ракета - Фото: ТАНЈУГ
Балистичка ракетаФото: ТАНЈУГ

Сјевернокорејска агенција КЦНА саопштава да је обустава тестова почела у суботу.

Како се наводи, Сјеверна Кореја је одлучила да направи овакав потез у циљу одржавања "националног фокуса" и побољшања економије.

Објава о обустави нуклеарних и ракетних тестова услиједила је само неколико дана прије него што би сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун требало да се састане са предсједником Јужне Кореје Мун Џае Ином у пограничном селу, како би покушали да окончају сукоб између двије Кореје.

Одлука Сјеверне Кореје донијета је на пленарној сједници Централног комитета владајуће Радничке партије, на којој се разговарало о "новој етапи" политике.

Предсједништво Јужне Кореје поздравило је саопштење Северне Кореје као "значајан напредак" у правцу денуклеаризације Корејског полуострва.

Званичник Предсједништва у Сеулу Јун Јунг-чан саопштио је да ће најава Сјеверне Кореје побољшати изгледе за успјешне преговоре између Сеула, Пјонгјанга и Вашингтона, преноси АП.