latinica  ћирилица
21/04/2018 |  08:49 | Аутор: СРНА

Трамп и Пекинг поздрављају одлуку Пјонгјанга

Амерички предсједник Доналд Трамп поздравио је најаву сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна да ће одмах суспендовати нуклеарне и ракетне пробе и да ће затворити нуклеарно постројење.

"Сјеверна Кореја се сагласила да ће суспендовати све нуклеарне пробе и затворити велико постројење. То је веома добра вијест за Сјеверну Кореју и свијет. Унапријед се радујем нашем самиту", навео је Трамп.

Кинеско Министарство спољних послова поздравило је одлуку Сјеверне Кореје да обустави нуклеарне и ракетне пробе, уз оцјену да ће то помоћи у смиривању тензија на Корејском полуострву и унаприједити денуклеаризацију.

"Кинеска страна вјерује да ће одлука Сјеверне Кореје смирити ситуацију на полуострву и Кина то поздравља", наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова.

Сјевернокорејски државни медији раније су јавили да ће Пјонгјанг одмах обуставити нуклеарне и ракетне пробе, те да ће затворити атомско постројење како би подстакла економски раст и мир на Корејском полуострву.

Сјеверна Кореја се припрема за самите са јужнокорејским предсједником Мун Ђаеином наредне седмице и Трампом крајем маја или почетком јуна.