latinica  ћирилица
21/04/2018 |  09:07 | Аутор: СРНА

Прекид преговора, ако се усвоји "Приштинска платформа"

Српска страна сматраће једностраним прекидом дијалога, ако скупштина у Приштини усвоји платформу владе која подразумијева да се разговори са Београдом заврше међусобним признавањем Србије и самопроглашеног Косова, пишу "Вечерње новости".

Лист наводи да Београд не жели да улази дубље у клопку у којој се под параваном дијалога крије столица у УН за лажну државу, уз прећутни благослов "неутралних" посредника из Брисела, који ниједним гестом нису осудили опасне намјере кабинета премијер самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја.

Београд овај документ види као директан напад на преговоре и њихову статусну неутралност и све досадашње споразуме, наводе "Вечерње новости".

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да није изненађен овом платформом, те да сада очекује да ЕУ каже шта мисли о томе.

Он је запитао да ли може да се преговара, ако се унапријед каже какав треба да буде исход.

Шеф скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милобан Дрецун каже за "Новости" да Приштина зна да је за Београд неприхватљио то што је у њиховој платформи, те да им је жеља прекид дијалога да би имали оправдање да не формирају заједницу спрских општина.

Влада самопроглашеног Косова усвојила је јуче Платформу за финализацију политичког дијалога са Београдом, којом се предсједник привремених косовских институција Хашим Тачи овлашћује да води дијалог о постизању правно обавезујућег споразума, који подразумијева међусобно признавање.

Платформа, која ће бити послата парламенту самопроглашеног Косова на усвајање, предвиђа и да ће правно обавезујући споразум омогућити Приштини да постане чланица УН и свих других међународних организација у које није учлањена.