latinica  ћирилица
21/04/2018 |  10:57 | Аутор: СРНА

Рохани: Спремни смо ако се Америка повуче из споразума

Ирански предсједник Хасан Рохани изјавио је данас да иранска Агенција за атомску енергију /ИАЕ/ има спремне "очекиване и неочекиване поступке" уколико се САД повуку из нукеларног споразума, чиме је раније запријетио амерички предсједник Доналд Трамп.

"Наша ИАЕ је у потпуности спремна за очекиване и неочекиване поступке", рекао је Рохани у говору који је преносила иранска телевизија.

Споразумом који је Иран постигао са САД и још пет свјетских сила ограничен је нуклеарни програм те земље у замјену за ублажавање санкција.

Трамп је споразум назвао најгорим икад склопшљеним. Он је почетком године послао ултиматум Великој Британији, Француској и Њемачкој, наводећи да се морају сагласити са допунама које САД сматрају пропустима или ће одбити да продужи регулативу којом су ублажене санкције.

Амерички званичник Роберт Вуд изјавио је нешто раније да Вашингтон води "интензивне" разговоре са европским савезницима пред истицање рока - 12. маја када ће бити обновљене санкције САД против Ирана, уколико Трамп не објави нове мјере за суспензију.