latinica  ћирилица
21/04/2018 |  17:36 ⇒ 22/04/2018 | 08:11 | Аутор: РТРС

Дрвар: Формиран Савез српских завичајних удружења

У федералној општини Дрвар одржана је Оснивачка скупштина Савеза српских удружења "Завичај", које има за циљ опстанак Срба у Федерацији БиХ, њихово запошљавање, заштиту имовине и очување традиције, културе и језика.

Кровни Савез српских завичајних удружења из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије формиран је како би се успоставило јединствено заједничко удружење,које ће имати већи утицај у државним, вјерским, образовним и другим институцијама на овом подручју.

Срби на Балкану живе тешко, али су Дрвар Гламоч и Босанско Грахово црна рупа Европе, када је у питању њихов материјални и духовни опстанак, поручено је из Дрвара.

- Српски народ у Федерацији БиХ данас је доведен на ивицу опстанка, али наша борба за основна људска права не престаје - каже Горан Броћета, начелник општине Дрвар.

Душко Радун, начелник општине Босанско Грахово истиче да је највећи српског проблеми повратничког становништва неадекватна здравствена заштита и запошљавање у јавним предузећима.

Формирањем кровног Савеза српских завичајних удружења заштићују се уставна права и културни идентитета Срба, прије свега, на територији Федерације БиХ. Очекује се и укључење удружења из дијаспоре.

- Удружење је формирано како би могли утицати на одређене институције Федерације БиХ, Републике Српске и Србије у циљу предузимања мјера за стварање услова за опстанак и останак на просторима Федерације - наводи Бране Пећанац, предсједник Савеза.

Влада Републике Српске пружиће подршку овој категорији отварањем канцеларија за бесплатну правну помоћ широм Српске. Између осталог, циљ је заштита српске имовине и људских права.

Радован Грајић, помоћник министра за избјеглице и расељена лица у Влади Српске истиче да је ово један од облика помоћи Србима у Федерацији БиХ.

Из Србије поручују да је кључни предуслов за бољи живот Срба на просторима Федерације БиХ јединство српских политичких представника.

- Било би добро да Срби из ФБиХ дођу до једне заједничке листе која би се могла звати српска листа Опстанак, пошто је опсатнаки кључни проблем Срба на овим подручјима. Ја сам убијеђен да би такву јединствену српску листу на следећим изборима у БиХ снажно подржали и наши земљаци кој живе у Србији - наглашава Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Народној скупштини Републике Србије.

Усвојен је план и програм Савеза који ће сједиште имати у Бањалуци. До краја маја, предвиђено је опремање сједишта Савеза и уређење интернет странице.