latinica  ћирилица
21/04/2018 |  17:39 | Аутор: СРНА

Хрватска: Прикупљање потписа за референдум о отказивању Истанбулске конвенције

Грађанска иницијатива "Истина о Истанбулској" позвала је грађане да им од 13. до 27. маја помогну да прикупе 400.000 потписа потребних за расписивање референдума о отказивању Истанбулске конвенције.
Загреб - Фото: ТАНЈУГ
ЗагребФото: ТАНЈУГ

Чланови иницијативе данас су са загребачког Трга бана Јелачића поручили да Конвенција Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици промовише родну теорију која збуњујуће и погубно утиче на хрватско друштво.

Координатор иницијативе Кристина Павловић тврди да се грађани настоје обесхрабрити да изађу на референдум, те истиче да је могућност отказивања Истанбулске конвенције предвиђена у самом документу.

Она је навела и да примјер Брегзита показује како није тачна тврдња оних који говоре да се међудржавни уговор не може отказати на основу воље народа изречене на референдуму.

У Грађанској иницијативи "Истина о Истанбулској" кажу да им се придружио велики број волонтера за помоћ у прикупљању потписа, те се надају да ће прикупити бар десет одсто гласова, од укупног броја бирача, који су им потребни за расписивање референдума.

Пензионисани генерал Жељко Сачић позвао је ратне ветеране да се одазову позиву и дигну глас против Истанбулске конвенције.

- Ми као покретачи те иницијативе имамо одговорност према великом броју људи који су дошли на скупове у Загребу и Сплиту. Они желе срушити Истанбулску конвенцију и ми ћемо им то омогућити - рекао је Сачић.