latinica  ћирилица
22/04/2018 |  18:40 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Од хобија до озбиљног посла - кућни пивари освајају тржиште

У Рафтинг центру у Хуму код Фоче, на изворишту Дрине, 4. Фестивал кућног пива окупио је заљубљенике из земаља региона у овај, за многе освјежавајући, али и хранљиви напитак. Производња пива, у почетку хоби, за многе је постала озбиљан посао.

Кућни пивари – тврде да је ово један од најзанимљивијих хобија који уз добро искоришћену креативности даје најбоље укусе за све који воле добар гутљај.Тако настају бројна пива од четири основна састојка – вода,хмељ,слад и квасац. Остало је остављено на вољу пиварима. 

"С обзиром да људи препознају квалитет, настоје да пронађу га на тржишту. Укаже се потреба да се уђе у озбиљан посао што се тиче пиварства", рекао је Слободан Јанковић из Фоче.

Тако је и Владо Мандић из Широког Бријега од хобија ушао у посао и производњу. Са 50 литара седмично подигао је на 500 литара.

"Има нас у читавој БиХ. Гледамо и да проширимо извоз, али сад нам је битно да покријемо БиХ", изјавио је Маднић.

Ипак, од њих 150 у Српској и Федерацији БиХ тек двадесетак је остварило сан да љубав према пиву уцртају у пословне планове. До остварења овог сна неколико је препрека.

"С једне стране цијена, зато што је то веома квалитетно пиво, а с друге не знају наши људи о каквом квалитетном пиву се ради", сматра предсједник Бх, удружења кућних пивара "Хумулус лупулус" Владо Китић. 

У Европској унији код комшија Хрвата прилике су нешто другачије – више је подстицаја за покретање занатске производње.

" У Хрватској конкретно изашло је око  40пивара које су професионалне. То раде и људи живе од тога", истакао је предсједник Удружења пивара Славонска Пожега Тин Лехнер.

Уз добре гутљаје пивари су имали прилику да уживају у љепотама кањона Таре и рафтингу Дрином.