latinica  ћирилица
24/04/2018 |  12:10 | Аутор: СРНА

"Амерички Стоунхенџ": Масонски тестамент или упутство за живот након нуклеарног рата?

Већ скоро 40 година Американци се споре око мистериозног споменика на чијим је каменим блоковима исписано десет заповијести, које неки сматрају манифестом новог свјетског поретка, неки "Ђаволовим заповијестима", а трећи упутством за живот након нуклеаног рата.
Амерички Стоунхенџ у Џорџији (Фото: vigilantcitizen.com) -
Амерички Стоунхенџ у Џорџији (Фото: vigilantcitizen.com)

Овај "амерички Стоунхенџ" представља најмистериознији споменик у САД, а налази се у округу Елберт, у држави Џорџија.

Подигнут је 1980. године, а до данас се не зна ко га је заиста саградио.

Ријеч је о гранитном споменику високом 5,87 метара и тешком око 110 тона. Састоји се од централног блока око којег су постављене четири масивне плоче, а једна се налази на врху и све их повезује.

На њему је исписано десет порука за човјечанство на осам највећих свјетских језика: енглеском, шпанском, кинеском, руском, хиндуском, арапском, хебрејском и свахилију.

Неки теоретичари завјера зову га "Антихристових десет заповијести" или "Манифест Новог свјетског поретка".

Недалеко од споменика постављена је додатна плоча на којој су наведене информације о структури споменика, језицима који су кориштени, те висини, тежини, астрономским додацима и наводним градитељима.

Такође, наведено је да је испод споменика закопана временска капсула, али нису унесени датуми када је закопана, нити кад би је требало отворити.

"Нека ово буде нит водиља према Добу разума", пише на средини плоче.

На рубовима плоче налази се превод те реченице на четири древна језика: вавилонском, класичном грчком, санскрту и древном египатском, који је исписан хијероглифима.

"Десет заповијести" гласе:

"1. Одржавај човјечанство испод 500 милиона како би одржао баланс са природом. 2. Мудро управљај репродукцијом побољшавајући кондицију и различитости. 3. Уједини човјечанство новим живим језиком.

4. Нека владају страст, вјера, традиција и све ствари са одмјереним разумом.
5. Заштити људе и нације поштеним законима и праведним судовима. 6. Допусти сваком народу самоуправљање, а међусобне размирице нека ријеше на свјетском суду.

7. Избјегавај ситничаве законе и непотребна правила. 8. Лична права нека буду уравнотежена са друштвеним дужностима. 9. Цијени истину, љепоту, љубав и тражење хармоније у бесконачном. 10. Не буди рак земље, остави мјеста за природу."

У јуну 1979. мушкарац под псеудонимом Роберт Ц. Кристијан затражио је од фирме "Елберто гранит фишинг" да изграде споменик у име "мале групе лојалних Американаца".

Објаснио је да би овај споменик требао представљати "компас, календар и часовник", те преживјети катастрофе.

Директор "Елбертона" покушао га је одвратити од те идеје наводећи цијену неколико пута већу од цијене било којег пројекта који је компанија до тад спровела, али је наводни Кристијан све трошкове прихватио.

Споменик је представљен јавности 22. марта 1980. године, а наводни Кристијан је касније власништво над спомеником и земљиштем на којем је изграђен пребацио на округ Елберт.

До данас није познато ко је човјек иза псеудонима Роберт Ц. Кристијан и ко је иза "мале групе лојалних Американаца", али постоје бројне теорије.

Неки теоретичари завјера псеудоним "Р.Ц. Кристијан" повезују са Кристијаном Розенкројцером, који је оснивач "Розенкројцерског реда", мистичног друштва које је утицало на развој масонских ложа.

Други сматрају да је ријеч о манифесту самопрозване елите која жели да уништи већину људске популације.

Најприхваћенија је теорија која тврди да споменик представља упутство како обновити цивилизацију након уништења, те да је споменик изграђен у вријеме Хладног рата и намијењен као порука преживјелима, којих не би било више од 500 милиона.