latinica  ћирилица
25/04/2018 |  09:07 | Аутор: vecernjenovosti

И стопало страда због кичме

Болови у ногама често су узроковани проблемима у другом дијелу тела. Уколико се не лијечи основна болест, нерви у нози могу трајно да се оштете
Стопало - Фото: илустрација
СтопалоФото: илустрација

Бол унутрашњег или спољашњег дијела стопала често указује да постоји озбиљан проблем са кичмом. Током ходања, непријатан осјећај полази од лумбалног дела кичме и завршава се у ногама. Уколико се овај проблем не лијечи, једна од посљедица јесте и оптерећење нерава у стопалу, због чега они могу трајно да се оштете.

Најчешћа обољења кичме која се повезују са болом у стопалу јесу дискус хернија, деформитет костију, прелом, ишијас и тумори.

- Код дискус херније између четвртог и петог лумбалног пршљена (Л4/Л5), најчешће је притиснут коријен Л5, тако да се тегобе јављају у унутрашњем дијелу стопала и палцу - каже за "Новости" доктор Будимир Јешић, из Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица". - Код дискус херније између петог лумбалног и првог сакралног пршљена (Л5/С1), притиснут је коријен С1, тако да се бол јавља у спољашњој страни стопала и малом прсту.

Оптерећење полази из кичмене мождине и притиска нервне корјенове, што узрокује бол и трњење који се спуштају од лумбалног дијела кичме, задњице, ногу па све до стопала. Током мировања бол најчешће није присутан, али са активношћу и ходањем увијек се изнова појављује.

- Током физичке активности болови у предјелу стопала се повећавају, док при мировању најчешће потпуно нестају. Када се излијечи проблем са кичмом, тегобе у стопалу ће такође нестати - каже ортопед Будимир Јешић.

У неким случајевима ипак, када се обољење кичме дуготрајно не лијечи, може да дође до превеликог оптерећења нерава у стопалу. Управо због тога, долази и до њиховог трајног оштећења, уколико су се тегобе предуго трпјеле. Уколико се то деси, овај проблем се мора посебно третирати и лијечити код специјалисте.

Осим што обољења кичме узрокују болове у стопалу, проблем може да буде сасвим друге природе.

- То могу да буду реума, дијабетес, васкуларни проблеми или деформитети костију стопала... То најприје треба провјерити, како би се одредила права терапија - каже ортопед Будимир Јешић.